HRVATSKA NOVINSKA AGENCIJA PROCJENJUJE: “Nepovoljna situacija za Komšića, birači biraju između Bećirovića i Izetbegovića!”

Aktualni član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata Željko Komšić najavio je kako će se u slučaju da na oktobarskim izborima dobije još jedan mandat u državnom vrhu dosljedno zalagati za uspostavu građanske države odnosno za ukidanje koncepta konstitutivnosti naroda, javlja danas Hrvatska novinska agencija (HINA), a prenose i drugi hrvatski mediji povodom objave izbornog programa kandidata za Predsjedništvo BiH Željka Komšića.

Komšićeva je glavna predizborna poruka kako je potrebno dosljedno provesti pet presuda Europskog suda za ljudska prava i na tom temelju izboriti građansku državu uspostavljenu na načelu jedan čovjek, jedan glas.

“Svjesni smo da do ostvarenja tog sna ne može doći preko noći, ali nikada nećemo odustati od njega”, Komšićeva je poruka potencijalnim glasačima.

HINA podsjeća da će se na izborima zakazanim za 2. oktobra za poziciju člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata natjecat će se samo Komšić i Borjana Krišto iz HDZ BiH koju su kandidirale stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora. “Komšić i Krišto već su jednom odmjerili snage kada su se za istu poziciju natjecali 2010. godine. Komšić je tada dobio glasove više od 337 hiljada birača dok je Krišto podržalo njih nešto manje od 110 hiljada. S obzirom na brojnost Hrvata u BiH bilo je jasno kako je Komšić na tim kao i na izborima na kojima se kasnije natjecao s čelnikom HDZ-a Draganom Čovićem pobijedio zahvaljujući potpori koju je dobio iz bošnjačkog biračkog tijela”, piše HINA i dolazi do sljedećeg zaključka:

“Sadašnja situacija za njega je znatno nepovoljnija jer se pristalice bošnjačkih i građanskih stranaka u utrci za bošnjačkog člana državnog vrha imaju priliku opredijeliti između čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića i kandidata ujedinjenje oporbe SDP-ovog Denisa Bećirovića.”

“Slobodna Bosna” je već ranije izvjestila o Komšićevom izbornog programu i možete ga pročitati na OVOM LINKU.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
Malinar Hodžić na suđenju prozvao Bursaća, ovaj mu uzvratio: Kad vas ovakav ološ napada znajte da radite dobru stvar!

Fikret Hodžić, vlasnik firme „Srebrna malina“ i jedan od optuženika u slučaju „Respiratori“ za višemilionski kriminal u završnoj riječi na Pročitaj više

EVO KOLIKO KO ZARAĐUJE U NJEMAČKOJ: SVE PLATE NA JEDNOM MJESTU

Iako je rast plata posljednjih godina usporio i u ovoj zemlji Godinama unazad Njemačka važi za najjaču ekonomiju. Zato i Pročitaj više

POLICAJAC OBAVIO VELIKU NUŽDU ŠEFU U KANCELARIJI

Nedavno je došlo do neugodnog incidenta u PU zagrebačkoj, javlja Telegram. Naime, jedan policajac nezadovoljan svojim šefom obavio je veliku Pročitaj više

NE PRESTAJU REAKCIJE NA KRIVIČNI ZAKON RS: BLAGOVČANIN TVRDI DA ĆEMO IMATI MINI BJELORUSIJU UNUTAR BIH

Usvajanje nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS kojim se kriminalizuje kleveta i uvreda u Narodnoj skupštini RS Pročitaj više