HRVATSKI MEDIJI O DENISU BEĆIROVIĆU: Bivši učitelj je porazio Bakira Izetbegovića…

VIJESTI

Rezultati se još broje, ali je sigurno kako u Predsjedništvo BiH ulazi Denis Bećirović koji je pobijedio Bakira Izetbegovića i Mirsada Hadžikadića.

Denis Bećirović je prema dosad prebrojanim glasovima osvojio gotovo 56 posto glasova birača i tako pobijedio Bakira Izetbegovića i postaje član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Pobjeda Bećirovića odjeknula je u regionu, pa tako 24sata.hr piše o čovjeku koji je porazio lidera SDA Bakira Izetbegovića.

Rezultati se još broje, ali je sigurno kako u Predsjedništvo BiH ulazi Denis Bećirović koji je pobijedio Bakira Izetbegovića i Mirsada Hadžikadića.

Denis Bećirović (47) je rođen u Tuzli, a političar je i povjesničar, član Kolegija Zastupničkog doma PS BiH, član SDP-a BiH i 8. član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda.

 

Bećirović je diplomirao 1998. na Filozofskom fakultetu u Tuzli, a doktorirao je 2010. u Sarajevu.

Ušao je u SDP 1993. godine i obavljao je nekoliko funkcija unutar stranke. Prije političkog angažmana, Bećirović je radio kao učitelj povijesti u osnovnoj školi u Tuzli, a od 1998. do 2002. radio je u Srednjoj ekonomskoj školi u istom gradu.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Docent je na Filozofskom fakultetu u Tuzli od 2010. Godine 1998. je izabran za zastupnika u Parlamentu Federacije BiH. Dvije godine poslije ulazi u Skupštinu Tuzlanskog kantona i federalni Dom naroda. Na Općim izborima 2002. godine ponovo je izabran za zastupnika u Skupštini, a četiri godine kasnije ulazi u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Mandat će obnoviti i 2010. godine.

Na izborima 2014. godine osvojio je treći uzastopni mandat u Državnom parlamentu. Na Općim izborima 2018. godine kandidirao se za mandat u Predsjedništvu BIH, ali ga nije osvojio.

 

U veljači 2019. godine izabran je za delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Zajedno sa suprugom u Tuzli ima stan vrijedan 124.000 KM, a vozi Passata vrijednog 24.000 KM.

Odlukom Komisije za odlučivanje o sukobu interesa iz studenog 2017., Bećirović je povrijedio Zakon o sukoba interesa u institucijama BiH i plaća mu je smanjena za 10%.

Njegova majka Jasminka bila je članica nadzornog odbora firme Tehnograd-company d.o.o. Tuzla. Ova firma je od 2013. godine do 2016. godine sklopila ugovore čija je vrijednost veća od 5.000 KM.

U imovinskoj kartici se navodi i da je Bećirović digao kredit u banci u iznosu od 47.301 KM, piše 24sata.hr.