Hrvatski mediji tvrde da je kraljica imala hrvatske korijene. Čeka se odgovor iz Srbije

Upratnji supruga, princa Filipa, te kćeri princeze Ane tijekom opsežnijeg posjeta tadašnjoj Jugoslaviji obišla je Zagreb, Dubrovnik, Đakovo, Pulu i ostrva Brioni, piše Jutarnji.

HAZU se nedavno povodom obilježavanja kraljičinog platinastog jubileja, odnosno njezinih 70 godina na vlasti u junu 2022., prisjetio njezina posjeta Zagrebu. Kraljica je u hrvatsku prijestolnicu doputovala 20. oktobra 1972. vozom iz Đakova, odakle je prethodno došla iz Beograda i susrela se s Josipom Brozom Titom. Na zagrebačkom glavnom kolodvoru priređen joj je svečani doček tokom kojega su intonirane britanska, jugoslovenska i hrvatska himna, naveo je HAZU.

Nakon što se otvorenim automobilom prevezla u središte Zagreba pozdravila je okupljene građane i nastavila prema Banskim dvorima gdje je za nju priređen svečani ručak. Njezin domaćin bio je Jakov Blažević, predsjednik Sabora tadašnje SRH, što je tad bila najviša politička pozicija u Hrvatskoj, prenio je HAZU.

“Impresivan razvitak Zagreba u posljednjih 25 godina odražava energičnu odlučnost svih njegovih građana da izgrade sretnu i naprednu naciju. Kao pomorska nacija, Britanija je vjekovima vjerovatno imala čvršće veze s Hrvatskom i njezinom dugom obalom, nego s bilo kojim drugim dijelom Jugoslavije. Danas se stvaraju novi kontakti, kako sve više i više Britanaca dolazi uživati u gostoprimstvu i suncu vaših ljetovališta”, poručila je Elizabeta II. Dodala je kako se nada da će Britanci mnogo doprinijeti Hrvatskoj.

“Želim neprekidan uspjeh i svaku sreću svim građanima Hrvatske”, zaključila je kraljica.

Nakon ručka, Elizabeta je posjetila palaču Akademije na Zrinjevcu, gdje ju je na ulazu dočekao predsjednik akademik Grga Novak sa suradnicima. Grga Novak joj je kao dar uručio bibliofilsko izdanje “Balade Petrice Kerempuha” Miroslava Krleže te svoju knjigu “Prethistorijski Hvar”.

Kraljica je ostavila potpis u Akademijinoj spomen-knjizi (Elisabeth R, October 20th 1972), a posebno ju se dojmila Baščanska ploča u atriju palače, jer se radi o kraljevskom dokumentu, darovnici hrvatskog kralja Zvonimira, koji je stotinjak godina stariji od engleske Magna charte libertatum, naveo je HAZU.

Potom se uputila prema aerodromu luci, odakle je nakon oproštaja odletjela prema Puli i Brijunima.

Veze britanske kraljevske obitelji i Hrvatske, inače, sežu daleko u historiju. Tokom posjeta kraljičina sina princa Charlesa i vojvotkinje od Cornwalla Hrvatskoj 2016. godine, javnost se prisjetila još jednog detalja iz njihova porodičnog stabla.

Naime, pradjed Elizabete II. rođeni je Osječanin imena Franz Paul Karl Ludwig Alexander von Teck. Svojom ženidbom za sestričnu tadašnje kraljice Viktorije, četiri godine stariju Mary Adelaide od Cambridgea (zbog izgleda poznatu i kao Debela Mary) ušao je u kraljevsku porodicu.

Franz nije baš bio najbolji izbor. Njegov otac je bio plemić, ali majka nije te se zbog toga brak smatrao morganatskim tj. bračni partneri nisu bili jednakog društvenog statusa te je Franz lišen plemićkih privilegija.

Njihova kći Mary postala je spletom okolnosti zaručnica i potom supruga budućeg kralja Georga V., a jedno od njihovo djece, George VI., bio je Elizabetin otac. Vojvoda od Tecka ostao je udovac sa 60 godina te njegova smrt nije nimalo priličila kraljevskom dostojanstvu. Umro je u Beču u bordelu, a tijelo je potajice preneseno u London koji se navodi službeno kao mjesto smrti.

Obitelji Windsor pripada i princeza hrvatskog podrijetla Paola Doimi de Lupis Frankopan Šubić Zrinski, ili jednostavnije Paola Windsor. Ona se udala za princa Nicholasa Windsora, najmlađeg sina princa Edwarda i prapraunuka kralja Georga V.

Nije u potpunosti jasno tko su preci Paole. Njezina je majka Ingrid Detter, Šveđanka koja se još predstavlja kao Ingrid de Frankopan, odnosno Ingrid Doimi de Lupis Frankopan, koja je plemkinjom postala udajom za Louisa Doimija de Lupisa, porijekla s otoka Visa.

No historičari su danas podijeljeni o podrijetlu ovog britanskog izdanka Frankopana jer između njihove pojave i posljednjeg člana porodica Frana Krsta Frankopana koji je dekapitiran 1671. postoji razmak od više od 400

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
SVANULO JOJ NAKON ZORE: Kukala da je u Sarajevu premalo svinjetine, a previše Arapa, pa je Čović nagradio ministarstvom kulture i športa (VIDEO)

Sanja Vlaisavljević, nekada profesorica filozofije, logike i sociologije u jednoj sarajevskoj gimnaziji i ekspertica za kulturu dijaloga, svojim namjernim izjavama Pročitaj više

HLADAN TUŠ IZ WASHINGTONA: Blinken se obratio direktno Dodiku – “Ti si na autoritarnom putu Vladimira Putina!”

State Department, kojeg zastupa ambasador Murphy, nastavlja se zalagati za demokratsku i prosperitetnu budućnost koju svi građani Bosne i Hercegovine Pročitaj više

Klanjao je na moje oči 5 puta dnevno: Dejan Dragojević priznao da je prešao u islam, a bivša tašta otkrila zašto je to uradio…

"Klanjao je na moje oči pet puta dnevno"! Dejan Dragojević četiri godine u islamu, a Dalilina mama prva otkrila da Pročitaj više

Tamara Đurić sramno izvrijeđala Dejana zbog promjene vjere: “Stoko! Koga boli uho šta je Ramazan? Poturica je gori od Turčina!”

Vijest da je pobjednik pete sezone rijalitija ''Zadruga'' Dejan Dragojević priznao da je prešao u islam i otišao u Meku Pročitaj više