HRVATSKI ŠEF DIPLOMATIJE O IZBORIMA U BiH: Preglasavanje Hrvata uveliko šteti

VIJESTI

Grlić Radman je konstatovao da “preglasavanje Hrvata uveliko šteti”.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman komentirao je dosadašnje rezultate izbora u Bosni i Hercegovini.

Grlić Radman je konstatovao da “preglasavanje Hrvata uveliko šteti”.

“Ovo je već četvrti put da je Komšić (Željko Komšić, op.a.) glasovima bošnjačkog naroda pobjedio i da se vodi kao hrvatski član predsjedništva. To će u našim odnosima ostaviti mrlju”, rekao je Grlić Radman.

On je komentirao i promjene koje je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt uveo na dan izbora. Ocijenio je promjenekao “očekivane”.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

“Promjene potvrđuju da je Daytonsko-pariški sporazum međunarodno pravo, rekao je Grlić Radman te dodao:
“Mogu samo reći da je ta odluka očekivana budući da su propuštene prilike dogovora između političkih lidera, prije svega bošnjačkih s hrvatskim”.

Grlić Radman kaže da su hrvatski lideri bili spremni na dogovor, ali on se nije ostvario te je stoga “ostalo na odluci” visokog predstavnika da bi se zaštitio Daytonsko-pariški sporazum, prenosi Hina.

“Ovo je potvrda da je taj sporazum međunarodno pravo i da se jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i ostalih građana morala poštivati kako bi se osigurala institucionalna stabilnost, sigurnost i prosperitet Bosne i Hercegovine”, naglasio je hrvatski ministar.

Schmidtove izmjene su “prvi korak”, dodao je hrvatski šef diplomatije.