HRVATSKI ŠEF DIPLOMATIJE U NEW YORKU: “Pozvao sam Italiju i Sloveniju da podrže otvaranje pregovora BiH s EU!”

VIJESTI

“Zamolio sam talijanskog kolegu Antonia Tajanija i slovensku kolegicu Tanju Fajon da se snažno založimo za otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom krajem ove ili početkom iduće godine”, rekao je Grlić Radman.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je danas u New Yorku da je pozvao kolege iz Italije i Slovenije da se “snažno založe” za skoro otvaranje pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine s Europskom unijom.

Na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a održana je trilaterala ministara vanjskih poslova Hrvatske, Slovenije i Italije koji su se sastali i s kolegama sa zapadnog Balkana.

“Zamolio sam talijanskog kolegu Antonia Tajanija i slovensku kolegicu Tanju Fajon da se snažno založimo za otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom krajem ove ili početkom iduće godine”, rekao je Grlić Radman.

“Sve zemlje zapadnog Balkana moraju se priključiti zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici”

Srbija i Crna Gora vode pregovore ali prilično sporo, Sjeverna Makedonija i Albanija tek su ih službeno otvorile 2022., BiH je u decembru prošle godine dobila status kandidata, a Kosovo ima status potencijalnog kandidata.

Grlić Radman je dodao da se založio za što skorije članstvo zapadnog Balkana u EU-u, ali na osnovu vlastitih postignuća, kriterija o proširenju.

Šef hrvatske diplomatije ističe da se “sve zemlje zapadnog Balkana moraju priključiti zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici”. To najteže ide Srbiji koja se nije pridružila sankcijama protiv Moskve zbog rata u Ukrajini. Prije dolaska u New York, ministar je posjetio hrvatsku poslovnu zajednicu u Seattleu i Los Angelesu.

“Sreo sam vibrantnu, snažnu zajednicu, ali to je već četvrta, peta čak i šesta generacija hrvatskih iseljenika. Neki ne znaju hrvatski, materinji jezik, ali snažno osjećaju pripadnost Hrvatskoj”, rekao je Grlić Radman.

Slobodna Bosna