HRVATSKI VOJNI EKSPERT OTKRIVA: Hoće li NATO sad aktivirati član 5?

VIJESTI

Bez obzira na to što se večeras dogodilo u poljskom pograničnom selu i koji je razlog za pad nekoliko ruskih raketa na Poljsku, ne treba očekivati ishitrenu reakciju NATO saveza koja bi dovela do direktnog sukoba s Rusijom, smatraju sugovornici Jutarnjeg lista.

Pogotovo ne treba očekivati brzo aktiviranje člana 5.

“Nekoliko ruskih raketa na pogranično poljsko selo uz granicu s Ukrajinom sigurno neće dovesti do aktiviranja članka 5 niti aktiviranja vojnih snaga članica Saveza pod NATO komandom. Članak 5 ne aktivira se samo tako i ovo što se dogodilo nije materijal za njegovo aktiviranje jer ovdje nije riječ o direktnom napadu na neku od NATO članica”, smatra vojni analitičar Robert Barić, i dodao:

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

“Članak 5 je objava rata, a siguran sam da se u to sigurno sada neće ići”.

Prema njegovom mišljenju prvo će se čekati rezultati istrage, a potom i rusko objašnjenje za ovaj događaj.

“Ono što pretpostavljam da će se u sljedećem razdoblju dogoditi je dodatno razmještanje protivzračnih sistema u Poljsku uz ukrajinsku granicu. Najvjerovatnije sistema Patriot. Nadalje krenut će dodatna demonstracija moći NATO na Baltiku i u Crnom moru kako bi se Rusiji poručilo da se ne šali. A što se tiče članka 5, daleko smo mi od toga. Za njegovo aktiviranje potreban je konsenzus svih članica a da bi se sve članice s time složile potrebni su iznimno snažni argumenti i jasan dokaz da je riječ o napadu na jednu od članica”, poručuje Barić.