Hrvatski zastupnik u EU: „Željko Komšić politička je i moralna sramota za Europu“

VIJESTI

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu održana je rasprava o odnosu EU-a i zemalja jugoistočne Europe s obzirom na novi paket za proširenje. Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol u govoru se osvrnuo na status Bosne i Hercegovine, ali i Srbije.

 

„Snažna prisutnost Europske unije ključna je za stabilnost jugoistoka Europe. Stoga ohrabruje da je Europska komisija uvjetno preporučila status kandidata za Bosnu i Hercegovinu. S tim u vezi pozdravljam odluke visokog predstavnika Schmidta kojima su nametnute izmjene izbornog zakonodavstva i Ustava Federacije BiH. Međutim, sustavna reforma izbornog zakonodavstva koja će do kraja osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda tek treba uslijediti i o njoj će ovisiti dinamika europskih integracija BiH. Nedopustivo je da Bošnjaci i dalje biraju lažnog hrvatskog predstavnika u Predsjedništvo BiH. Željko Komšić politička je i moralna sramota za Europu, a vjerujem da na kraju ovog mandata odlazi u ropotarnicu povijesti“ – istaknuo je zastupnik Sokol.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Podsjetimo, Komisija je prošli tjedan predstavila novi paket za proširenje za 2022. u kojem je pružila detaljnu procjenu trenutačnog stanja i napretka zemalja jugoistočne Europe na putu prema Europskoj uniji, s posebnim naglaskom na provedbu temeljnih reformi.

„S druge strane, u Srbiji je vidljivo nazadovanje u europskom procesu, a ono se najbolje očituje u hegemonističkom konceptu srpskog sveta, posebice u odnosu na Crnu Goru, kao i prevrtljivoj politici prema Rusiji. Sve dok se Srbija jasno ne odredi pripada li politički, kulturno i civilizacijski Zapadu, za nju nema mjesta u Europskoj uniji“ – zaključio je zastupnik Sokol.