IAKO MNOGI PRIGOVARAJU ŽELJKU KOMŠIĆU DA OSIM PRIČE NIJE URADIO NIŠTA DRUGO: Činjenica je da se Komšić izborio za ono što je obećao..

Željko Komšić je uoči prošlih izbora, kao i nakon odluke da se udruži sa SDA, jasno istakao dvije stvari, a to su: usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) i odobravanje MAP programa NATO-a, te onemogućavanje HDZ-a da progura svoju verziju izmjena Izbornog zakona. Predajom kandidatskih lista Centralnoj izbornoj komisiji BiH stranke su otkrile ko su “jurišnici” koji bi mogli privući glasove svekolikog puka i osigurati im mandate u naredne četiri godine.

Trka za dva člana Predsjedništva BiH iz Federacije, već sada se da naslutiti, biće prilično neizvjesna. Razlog je ne toliko kvalitet kandidata, nego sva moguća i nemoguća kombinatorika. Prije svega, podsjećamo koja su to imena stala na startnu liniju u utrci za člana kolektivnog šefa države. Ono što je uočljivo je da se pred biračima nikada do sada nije našla siromašnija ponuda.

Iz reda bošnjačkog naroda megdandžije su čak dvojica predsjednika stranaka, Bakir Izetbegović kao kandidat SDA i Mirsad Hadžikadić u ime njegovog PzP-a. Treći učesnik ove trke je Denis Bećirović, iza kojeg je stala bezmalo cijela opozicija. Osim njegovih iz SDP-a, tu su još partneri iz trojke NS i NiP, ali i SBB, SP/U, NES (bivša A SDA), BPS Sefera Halilovića, PDA Mirsada Kukića (pardon Elzine Pirić, Kukić je pod sankcijama SAD-a), te još tri manje stranke koje do sada nisu osvajale mandate na višim nivoima vlasti – BH inicijativa, Prva mostarska partija i Stranka za nove generacije.

Trka za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda se svela na duel Željko Komšić protiv ostatka hrvatskog svijeta u BiH, koji će predstavljati Borjana Krišto. Ilustracije radi, Komšić je uoči prošlih izbora, kao i nakon odluke da se udruži sa SDA, istakao jasno dvije stvari: usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) i odobravanje MAP programa NATO-a, te onemogućavanje HDZ-a da progura svoju verziju izmjena Izbornog zakona.

Iako mu mnogi prigovaraju da ne govori i ne ponaša se kao državnik, da osim priče nije uradio ništa drugo, činjenice su sljedeće: ANP je usvojen, doduše kao Program reformi i uz obilato NATO-ovo progledavanje kroz prste, a HDZ-ove izmjene Izbornog zakona nisu otišle dalje od stranačkog prijedloga u pregovorima. Ostatak analize čitajte ovdje.

(Slobodna-b)

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
CHRISTIAN SCHMIDT PONOVO U AKCIJI: Promijenit će Ustav FBiH da još više ojača HDZ – ko dobije podršku 2/3 Hrvata u Mostaru bit će vladar Federacije!

Kako bi obezvrijedio Lendin potpis, u OHR-u su proteklih mjeseci tražili rješenje koje bi, istovremeno, ojačalo HDZ BiH, odnosno (pot)predsjednika Pročitaj više

Monstrum pušten na slobodu!

Bojan Prodan iz Višegrada, osumnjičen za napad na Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada pušten je na Pročitaj više

EKSPRESNA REAKCIJA ŽELJKA KOMŠIĆA: “Gospodine Schmidt, ukinite izbore i sa američkim ambasadorom birajte vlast i sastav parlamenta u Federaciji BiH!”

"Umjesto navedenog navodnog rješenja koje bi Schmidt trebao nametnuti, predlažem mu da razmisli o jednostavnijem, efikasnijem i neskriveno jasnijem šovinisticko-fašističkom Pročitaj više

RADOVAN VIŠKOVIĆ KOMENTIRAO DOLAZAK ZORANA MILANOVIĆA U BiH: “Odlikovanje brigade HVO-a od strane hrvatskog predsjednika…”

"Derventa je, i prije i poslije posjete predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, bila i ostala grad heroj i simbol stradanja i Pročitaj više