“IMAJTE NA UMU DA TA OSOBA…”: Dodik pisao predsjedavajućem Vijeća sigurnosti UN protiv Svena Alkalaja

VIJESTI

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik naveo je u pismu koje je uputio predsjedavajućem Vijeća sigurnosti UN Haroldu Agyemanu da delegaciju koja će prisustvovati sastanku ovog tijela svjetske organizacije nije odobrila BiH niti su je ovlastile relevantne institucije nego je treba smatrati privatnom ekspedicijom samoizabranih članova.

Dodik smatra da nijedna osoba iz Bosne i Hercegovine, bez obzira na funkciju, nema ustavom potrebno odobrenje da se obraća na bilo kakvom međunarodnom događaju. Ukazao je Agyemanu da Bosna i Hercegovina ima složenu strukturu i da se takvim pokušajima samo, kako je naveo, pogoršava unutrašnja politička situacija koja je već veoma kompleksna.

“Stoga vas obavještavam da usljed unutrašnjih pravila i procedura, kojima su predviđene dužnosti i obaveze kolektivnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nijedan predstavnik iz Bosne i Hercegovine trenutno nije ovlašten da iznosi izjave ispred bilo kojeg međunarodnog tijela ili foruma uime Bosne i Hercegovine, uključujući spomenuti sastanak”, istakao je Dodik.

Tvrdi da Predsjedništvo nije donijelo bilo kakvu odluku kojom bi bilo koji zvaničnik Bosne i Hercegovine bio prisutan na sastanku Vijeća sigurnosti uime Predsjedništva.

“Nažalost, svjedočimo pokušajima pojedinih zvaničnika Bosne i Hercegovine da zloupotrebljavaju međunarodne forume, događaje i sastanke raznih tijela iznošenjem njihovih ličnih, neusklađenih i neodobrenih izjava koje ne odražavaju stav svih relevantnih učesnika u Bosni i Hercegovini”, istakao je.

U suprotnom, Dodik je poručio Agyemanu da ima na umu da ta osoba, bez obzira na funkciju, daje izjavu isključivo u svoje ime, iznoseći, kako je naglasio, ili lični ili ugao gledanja političke stranke, ali se ni u kojem slučaju ne treba smatrati da je takva izjava iznesena uime Bosne i Hercegovine.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

“Maliciozna politička mantra, koja se očekuje u govoru gospodina stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine pri UN-u Svena Alkalaja ili gospođe ministrice vanjskih poslova Bisere Turković (SDA) s obzirom na to da su to dvije osobe koje su se prijavile za izjave na ovom sastanku i kojom se uporno skreće pažnju na to da je Republika Srpska zajedno sa njenim institucijama i liderima pokretač svih problema jednostavno nije tačna i odražava stalnu praksu lažnih navoda o situaciji u Bosni i Hercegovini i klasičnu zamjenu teza”, naveo je Dodik.

Za njega delegacija, koja će prisustvovati zasjedanju Vijeća sigurnosti, nije delegacija koju je odobrila Bosna i Hercegovina, “niti su je ovlastile relevantne institucije u skladu sa procedurama koje su na snazi u Bosni Hercegovini na bilo kojem nivou”.

“To treba smatrati privatnom ekspedicijom samoizabranih članova koji nemaju mandat i/ili zajednička uputstva i tačke gledišta”, naglasio je Dodik u pismu predsjedavajućem Vijeću sigurnosti UN-a Haroldu Agyemanu.

Vijeće sigurnosti UN-a danas će razmatrati stanje u Bosni i Hercegovini. Izvještaj o tome šta se dešavalo u zemlji u posljednjih pola godina podnijet će visoki predstavnik Christian Schmidt. U izvještaju je pozvao međunarodnu zajednicu na povećan angažman te je ukazao da je EUFOR ključan za održanje mira.

Alkalaj će se obratiti u Vijeću sigurnosti, a to je namjeravala učiniti i ministrica Turković. No, to se neće desiti, a kao razlog za to je navedeno što obraćanje videolinkom nije moguće. Pravilo je da svaki govornik mora biti prisutan na samom zasjedanju.