Kategorije
VIJESTI

ISPOVIJEST VOZAČA KAMIONA IZ BIH: “TURA TI JE 30 KM. MORAŠ RADITI 16-18 SATI DA BI TI SE ISPLATILO”

Redakciji portala Crna-Hronika javio se ogorčeni vozač kamiona, koji već duži niz godina svoju platu zarađuje u kabini na točkovima. Ispričao nam je kako izgleda jedna radni dan, koliko zaradi novca, kakvi su poslodavci prema vozačima te ukratko isplati li se raditi ovaj posao.

Moram negdje da ispričam ono što mi se vrti po glavi, posljednjih mjeseci otkad mi član porodice radi u jednoj firmi na koju bi trebalo upozoriti sve vozače koji tek počinju da rade taj posao ili traže firmu u našoj državi gdje se moze zaraditi koliko toliko normalna plata za preživljavanje.

Prije nego što počnem hoću da iznesem jedan svoj zaključak, ispravite me ako griješim.
Da se primjeti u ovoj grupi (Crna grupa poslodavaca RS-a) da najmanje ima firmi koje posluju u Doboju i njegovoj okolini. Mora da je narod toliko iz tog grada otišao ili je jednostavno sve toliko korumpirano i ucijenjeno da jednostavno ne vidi ni sunca ni mjeseca što se tiče položaja radnika u nekim firmama.

E sad, pišem konkretno za firmu koja se bavi prevozom roba i rasutih materijala, u ovom gradu a putuje za Tuzlu. Tu posla tražite samo ako hoćete da budete robovi.

Ono što mogu da istaknem je sljedeće:

  • radno vrijeme: Od jutra do sutra
  • obrok: vazduh, pomiješan sa plinom dok sipaš u kamion
  • plata: po učinku, na banku ne legne i po tri mjeseca a ono na ruke će ti dati kada se smiluje a i kada ti da, a dat će ti na tri puta, ganjaš ga po 10 dana i svaki dan je sutra plata i tako tri mjeseca
  • odmor:možeš raditi dva dva a možeš i tri jedan ustvari možeš kako hoćeš niko to ne prati niti pita kad odmaraš samo rad rad rad…

Ono što me najviše ljuti je ta nepravda prema radnom narodu u toj firmi.

A još više to što je tu mnogo stvari mimo zakona. Vozači voze na karticu vozača koliko mogu, a ostalo bez kartice. Nije da to oni tako hoće nego jednostavno moraju, da bi što više izvezli i zaradili jer je plaćeno od ture. Moram napomeniti da su kamioni malo pretovareni velikim djelom, onaj ko se bavi tim poslom zna koliko je to opasno i šta to znači za vozača koji u trenutku ne daj Bože nesreće vozi bez kartice.

Npr. Tura je plaćena 30 KM. Minimalno je da odvezeš 3 ture ali da bi ti se isplatilo a moraš odvesti 4 i to ti 16 do 18 radnih sati bez stajanja. U vožnji i jedeš, i trudiš se da što manje piješ tečnosti da slučajno ne bi stao da pišaš jer će te to koštati još dodatnih 1 do 2 sata čekajući na utovaru itd.

Zamislite 16 do 18 radnih sati? Gdje je pravda?

Kazite mi molim vas ko će stati tome na kraj?

Da makar dobiju tu platu na vrijeme koja kada se toliko radi i nije toliko loša, pa hajde, nego se ne može ni to ispoštovati nego udri konja koji može tegliti pa kud puklo da puklo. Samo me interesuje da li iko ovdje zna ko su ti ljudi koji su na vrhu te firme pa dozvoljavaju toliku krađu, toliko tih tura danas prođe od Stanara do Tuzle da to niko ne kontroliše? Da im niko ne može ništa?

Ko će tome stati na kraj KO i KADA?
DO KAD ĆE SE ŠUTITI?
DO KAD PITAM?