ISPOVIJEST VUČIĆEVOG SARADNIKA ZATRESLA REGION: Kako svemoćni predsjednik Srbije diže tenzije i huška medije kad su krizne situacije – “Tišina je smrtna, a on…”

VIJESTI

Srbijanski portal Nova.rs objavio je intrigantno svjedočanstvo bliskih Vučićevih saradnika o tome kako izgledaju sastanci s njim te kako se formira “medijska i javna scene” oko Vučića. Sagovornici portala govore o tome kako šef SNS-a manipulira javnošću i podiže napetost među građanima uz pomoć medija i poslušnih članova stranke.

Kad god dođe do neke “krize”, Vučić mora biti glavni i presudni akter oko kojeg se sve vrti te koji svojim djelovanjem “spašava Srbiju” od svih zala koja joj prijete.

Tako se i posljednjih dana, nakon novih napetosti oko Kosova, donosi Nova.rs, pisalo i govorilo o Vučićevim “besanim noćima”, sastancima koje je imao, o odlukama koje je donio, snazi njegove volje da spriječi neprijatelja u namjerama da naudi Srbiji. Na kraju, Vučić je izašao i objasnio “da narod razume” što se tu zapravo događalo, a mediji bliski režimu njegov su nastup najavili kao “prvo pojavljivanje predsjednika po izbijanju krize na Kosovu”.

Sve što donosi nova.rs zapravo je očekivana priča i potvrda o autoritarnom ponašanju Aleksandra Vučića. “Iz razgovora s njima uviđamo da predsjednik više razmišlja o tome kako će izgledati u javnosti od toga hoće li zaista riješiti određeni problem. A scenarij je uvijek isti – kontrola štete se vrši kroz prorežimske medije, i to pričom kako je Vučić ugrožen, pod pritiskom, i izjednačavanjem predsjednika s državom”, objasnio je sugovornik Nove.rs.

 

Tenzije se zatim dodatno podižu pričom da će svi “historijski rezultati” koje je Vučić postigao biti obezvrijeđeni i da će sve pasti u vodu ako “oni koji žele zlo Srbiji” provedu svoje namjere i slome predsjednika koji se bori “sam protiv svih”.

Naime, Vučić sa svojim saradnicima dogovara ključne izraze i poruke koji se šalju u javnost putem prorežimskih medija i podobnih stranačkih ljudi.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

“Ključni termini šalju se medijima i zvaničnicima stranke. Mediji ih koriste za svoje naslove, a funkcionari za društvene mreže. Na primjer, problem na Kosovu je okarakteriziran kao ‘Kurtijev zulum‘ i ‘Kurtijev teror‘. To je bila ključna poruka i cilj je da građani to tako shvate. Upravo zato su glavne naslovnice prorežimskih medija bile tako koncipirane, kao i sva druga saopćenja i objave na društvenim mrežama”, otkriva jedan od sugovornika.

Tako je u septembru, nakon sjednica Skupštine na kojoj je Vučić govorio o situaciji na Kosovu, stigla poruka da svi trebaju koristiti izraz “simultanka”.

“Bilo je važno objasniti građanima da je Vučić igrao simultanku s opozicijom i da ih je sve pobijedio. U roku od sat vremena taj su termin u svojim objavama na društvenim mrežama koristili svi stranačkih funkcionari, a onda su ga preuzeli i mediji”, tvrdi sagovornik Nove.rs.

 

Jedan od sagovornika prepričava kako izgledaju jutarnji sastanci s Vučićem.

“Na sjednicu u Palatu Srbija dolaze predstavnici Vlade Srbije, direktori preduzeća, cijeli vojni vrh. Tišina je smrtna, a on na početku govori veoma tiho i morate uložiti ozbiljne napore da biste ga čuli. Najprije nas informira da je položaj ‘veoma težak‘, jer mi hoćemo sačuvati naše ljude, borimo se dan i noć, ali nas pritišću sa svih strana. Onda slijede citati predstavnika EU, pa nam kaže: ‘Evo, vidite što oni nama rade. Vidite što je rekla ova budala iz Bruxellesa‘”, kaže sugovornik Nove.rs.

Tragikomična je bila i sjednica nakon ruske agresije na Ukrajinu, kada je Vučiću trebalo punih 48 sati da prelomi i pozicionira stav koji će poslije preuzeti stranački, državni i medijski radnici.

“Došli smo na sjednicu Vlade. Na sastanku je govorio da nas svi pritišću da u UN-u osudimo agresiju Rusije, ali da je on protiv toga. Rekao je kako on smatra da bi trebalo samo glasati za podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine”, objasnio je sugovornik te dodao kako se troje ministara usprotivilo tome te su tražili da se glasa i za osudu agresije. To je, otkrio je sugovornik, Vučića izbacilo iz takta jer te sjednice ionako služe da se izglasaju odluke koje su unaprijed donesene.

“Prilično se iznervirao kad je vidio da neki ministri imaju drugačiji stav. Počeo je vikati i govoriti kako svi moramo zapamtiti one koji su protiv odluke koju je on već donio. To je jednog ministra toliko uplašilo te je odmah promijenio stav“, opisao je situaciju sagovornik Nove.rs.