IVICA DAČIĆ OTVORENO: “Srbija ne podržava uvođenje sankcija Rusiji!”

VIJESTI

“Protivljenje narušavanju teritorijalnog integriteta smo zastupali kada se radilo o Ukrajini, Španiji, Kipru jer je to naše temeljno načelo, kakvo važi i što se tiče Kosova”, rekao je Dačić.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da Beograd smatra pogrešnim narušavanje teritorijalnog integriteta bilo koje države, ali da ne podržava uvođenje restriktivnih mjera prema Rusiji, i to danas, kad je i u srpskoj prijestonici obilježena godišnjica početka ruske invazije na Ukrajinu.

“Protivljenje narušavanju teritorijalnog integriteta smo zastupali kada se radilo o Ukrajini, Španiji, Kipru jer je to naše temeljno načelo, kakvo važi i što se tiče Kosova”, rekao je Dačić novinarima poslije sastanka s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem, javila je agencija FoNet.

“Građani i političari nisu svjesni situacije u kojoj se nalaze Vučić i Beograd”
Dačić je izjavio da predsjednika Aleksandra Vučića u ponedjeljak očekuje u Briselu “strašno težak dan” zbog razgovora o Kosovu.

“Građani i političari u Srbiji nisu svjesni situacije u kojoj se nalaze Vučić i Beograd”, rekao je Dačić.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

On je naveo kako je Vučić međunarodnim zvaničnicima dao do znanja da neće pristati na priznavanje nezavisnosti Kosova ni ulazak Prištine u Ujedinjene nacije.

“Zajednica srpskih opština (ZSO) na Kosovu nije tema o kojoj će se ponovo pregovarati, već se ona treba formirati na osnovu Briselskog sporazuma. Kosovski premijer Albin Kurti ne spominje ZSO, ali njeno stvaranje mora prethoditi svakom dogovoru”, izjavio je Dačić uoči sastanka u Briselu, na kojem EU od Beograda i Prištine očekuje prihvatanje sporazuma o Kosovu.

Dijalog Srbije i Kosova
Dijalog Srbije i Kosova je u ključnoj fazi i na prekretnici, a EU očekuje da će Beograd i Priština prihvatiti evropski plan za rješavanje kosovskog pitanja, poruke su visokih evropskih zvaničnika Beogradu i Prištini, upućene ranije uoči sastanka na vrhu u Briselu 27. februara.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti, uprkos protivljenju nekim dijelovima i hodogramu ponuđenih rješenja u francusko-njemačkom planu za Kosovo, koji je EU preuzela kao svoj, potvrdili su učešće u novom krugu dijaloga.