IZ SDA PORUČILI: “Bosna i Hercegovina ne smije postati utočište presuđenih ratnih zločinaca i kriminalaca”

VIJESTI

“U Hrvatskoj i Srbiji se nalazi veliki broj osoba koji su pred sudovima u Bosni i Hercegovini osuđeni za ratne zločine…”

Bosna i Hercegovina ne smije postati utočište presuđenih ratnih zločinaca i kriminalaca iz regiona, koji zloupotrebljavaju državljanstvo naše zemlje, saopćeno je danas iz SDA.

“Slučaj Branimira Glavaša i njegov bijeg od pravosuđa Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, iznova aktuelizira decenijski problem zloupotrebe dvojnih državljanstava. U Hrvatskoj i Srbiji se nalazi veliki broj osoba koji su pred sudovima u Bosni i Hercegovini osuđeni za ratne zločine, a u posljednje vrijeme je intenziviran i bijeg presuđenih zločinaca i kriminalaca iz ovih država u Bosnu i Hercegovinu. To jasno ukazuje da se međudržavni ugovori i zakoni koji reguliraju ovu oblast moraju redefinirati, kako bi se suzio prostor za zloupotrebe”, naveli su iz SDA.
Iako je, kako dodaju, jasno da je pružanje utočišta presuđenim ratnih zločincima osuđenim u našoj zemlji u dobroj mjeri politika susjednih država, Bosna i Hercegovina ne smije upasti u tu zamku.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

“Uz uporno insistiranje da susjedne države isporuče pravosnažno presuđene zločince Bosni i Hercegovini, naša zemlja istovremeno mora poduzeti korake protiv bjegunaca iz drugih država, te u tom smislu, moraju biti iskorištene sve mogućnosti koje su predviđene trenutnim sporazumima i zakonskim rješenjima.

Uz to, SDA će insistirati da ovo bude tema parlamentarne rasprave i inicirati izmjene propisa kojima će se uvesti dodatne mjere u spriječavanju zloupotreba dvojnih državljanstava”, saopćili su iz SDA.

 

 

SLOBODNA BOSNA