Kategorije
VIJESTI

IZ Zavoda PIO poručili O PENZIJI GENERALA MEHMEDA ALAGIĆA, znači li šta čin, Zlatni ljiljan?

Ziska Alagić, supruga heroja Bosne i Hercegovine generala Mehmeda Alagića, dobitnika Zlatnog ljiljana, Zlatnog grba s mačevima, čije se osvajanje vrha Vlašića sa borcima izučava na vojnim akademijama širom svijeta, nema pravo na suprugovu generalsku penziju. Ziska Alagić od 2009. godine prima takozvanu porodičnu penziju, a koja se računa od 1. januara 2007. godine i tada je iznosila 417 KM, kada je predala zahtjev za penziju. Ova penzija izračunata je na osnovu penzijskog staža generala Mehmeda Alagića s akcentom iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, da je Mehmed Alagić prije rata bio u invalidskoj penziji!

“U momentu smrti nije bio vojno lice”

Ističemo da je general Alagić prije agresije na BiH bio korisnik invalidske penzije kod Zavoda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika SFRJ, počev od 1.8.1991. godine pa je shodno tome urađena prognoza porodične penzije za Zisku Alagić. S obzirom na to da general Alagić u momentu smrti nije ispunjavao uvjete za starosnu penziju, visina porodične penzije određena je od invalidske penzije koja bi istom pripadala u momentu smrti – navode iz Federalnog zavoda PIO.

Dodaju da Alagić u momentu smrti nije bio profesionalno vojno lice, nego je od 13.3.1996. do 1.9.2001. bio u radnom odnosu u Općini Sanski Most, a od tog datuma do smrti 7.3.2003. godine nije ostvario nikakav penzijski staž. Smatramo da je Federalni zavod PIO u konkretnoj pravnoj stvari sagledao sve činjenice i pravilno i zakonito utvrdio najpovoljniji iznos porodične penzije u predmetu Ziske Alagić, udovice generala Mehmeda Alagića..

Naveli su sve ovo u odgovoru na zastupničko pitanje Azre Tajić, zastupnice u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, koja je pitala nadležne zašto Ziska Alagić ne može dobiti generalsku penziju supruga Mehmeda Alagića. Indirektno su rekli da nema pravo na generalsku penziju. Očigledno da ništa od države nema što je bio general, dobitnik najvećeg priznanja Zlatni ljiljan, Zlatnog grba s mačevima. Tražit ću pojašnjenje od Federalnog ministarstva za boračka pitanja. Postavlja se pitanje kako je invalid mogao braniti Bosnu i Hercegovinu – kazala nam je Tajić. Razgovarali smo i sa Ziskom Alagić.

“Od države je dobio samo četiri mermerna stuba”

General Alagić je 1990. godine spašavao svoju glavu. Jugoslovenska narodna armija (JNA) ga je poslala u penziju jer su znali da je bio jedan od vrsnih vojnih stratega i tada su znali da će biti rata. Zato su ga poslali u penziju da im ne smeta. Po izlasku iz Banje Luke vratio se u srednju Bosnu i aktivirao se kao vojnik. Njegove riječi su bile: “Ja moram pomoći narodu BiH jer sam za to učio školu”.

Penzija iz onog sistema je ukinuta. U poslijeratnom sistemu BiH nije imao penzije. Od države je dobio samo četiri mermerna stuba kao nagradu što je sa svojim vojnicima odbranio BiH – kazala nam je sa gorčinom Ziska Alagić. Kaže kako je do sada dobijala razna obećanja o ispravljanju nepravde iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca, ali do sada nije bilo rezultata. Znate onu staru narodnu: “Obećanje, ludom radovanje” – kazala nam je Alagić.

(Faktor)