Izbori u BiH bi mogli biti ponovljeni? / Tokom prebrojavanja u Zetri pronađeni falsifikovani listići, na svakom od njih zaokružen je isti kandidat

VIJESTI

Pronađeni listići su štampani u paralelnoj štampariji, te uopšte nemaju sličnost sa zvaničnim glasačkim listićima koji su štampani za Opće izbore

Falsifikovani glasački listići pronađeni su u Glavnom centru za brojanje prilikom ponovnog prebrojavanja listića za predsjednika Republike Srpske.

Na svim falsifikovanim listićima bio je glas za Milorada Dodika. Ovi listići pronađeni su prilikom ponovnog brojanja i kontrole u žglavnom centru za brojanje koji se nalazi u Zetri. Falsifikovani listići su, za sada, korišteni na biralištima u Bratuncu i Šekovićima.

– Nije u pitanju fotokopija nego paralelna štamparija. U pitanju je drugačiji je papir (bijeli papir) drugačiji dizajn slova. Strelica koja pokazuje okreni stranu je iskrivljena. Nijedan od dva vodena žiga se ne nalazi na papiru, kazao je sagovornik uključen u provjeru glasačkih listića.

Listići su, prema medijskim saznanjima, ubačeni u vreće sa glasačkim materijalom. Prethodno su zapakovane vreće žiletom razrezane sa strane, iz njih je izvađen dio glasačkih listića i stavljeni su drugi, falsifikovani listići na kojima je zaokruženo ime Milorada Dodika. Razrezane vreće su kasnije zalijepljene uskom selotejp trakom.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Podsjećamo, Centralna izborna komisija BiH je naredila ponovo brojanje i kontrolu glasačkih listića koji se odnose za predsjednika Republike Srpske. Još u izbornoj noći pojavile su se informacije o izbornim prevarama. Prvo je kandidatkinja opozicije Jelena Trivić proglasila pobjedu, ali je ubrzo to učinio i njen protukandidat Milorad Dodik.

Prilikom ponovnog prebrojavanja listića utvrđena su odstupanja prilikom popunjavanja zaposnika. Sva odstupanja bila su u korist Milorada Dodika. No. sada su otkriveni i falsifikovani glasački listići.

– Nisu u pitanju fotokopije. U pitanju su listići koji su za potrebe ovog kriminalna štampani u nekoj štampariji. No, ta štamparija nije imala zaštićeni papir niti vodene žigove koji su korišteni prilikom štampanja redovnih glasačkih listića, pojasnio je sagovornik istrage.

CIK je, podsjećamo, u subotu navečer objavio rezultate izbora za sve nivoe vlasti, osim za predsjednika Republike Srpske. Odlučeno je da će ovi rezultati biti objavljeni kada se steknu uslovi. No, sada se, nakon pronalaska falsifikovanih listića, otvara mogućnost poništavanja izbora, piše Istraga.ba.