IZETBEGOVIĆ DIREKTNO OPTUŽIO ČOVIĆA: “Njegova politika je kriva što danas u BiH živi DUPLO MANJE HRVATA nego prije rata! Ovo što je pokušao OHR je samo pola onoga što se…”

Izetbegović je u uvodu obraćanja istaknuo značaj Zeničko-dobojskog kantona, a naročito Tešnja, za Bosnu i Hercegovinu.

“Tešanj prednjači u svemu. Tešanj učestvuje sa četvrtinom izvoza iz Zeničko-dobojskog kantona, sa dvadesetinom kompletnog izvoza BiH. Tešanj se prvi odazvao kada smo krenuli u osnivanje SDA”, kazao je Izetbegović.

Podsjetio je Izetbegović i na zasluge Tešnja u odbrani Bosne i Hercegovine, istaknuvši velike uspjehe tešanjskih brigada Armije RBiH u uništavanju agresorskih tenkova.

“Ovaj kraj je u ratu bio grobnica za agresorske tenkove. Prema ovoj sredini imamo i posebne obaveze. Od Nove godine će stupiti na snagu novi Zakon o raspodjeli prihoda, kojeg su predložili kadrovi SDA. To je početak. Potrebno je napraviti i pravičniju raspodjelu prihoda na nivou općina i građana. Potrebno je vidjeti koliko se Tešnju vraća, a koliko Tešanj daje”, izjavio je Izetbegović.

Podsjetio je Izetbegović na aktivnosti na izgradnji autoceste na Koridoru VC, odnosno dionica koje povezuju Tešanj sa ostatkom BiH. Govoreći o viziji SDA za budućnost, Izetbegović je najavio ekonomski program SDA, ali i odgovore Stranke na prijetnje stabilnosti i sigurnosti BiH.

“Morat ćemo se ponovo boriti za sve za što smo mislili da smo se izborili. Trebat će ponovo braniti mir, stabilnost i sigurnost, teritorijalni integritet, državne institucije, njene nadležnosti i imovinu, ali i identitet, vjeru i kulturu. Kada je napad na državu u pitanju, sigurno je da će odbrana danas biti puno lakša nego prije 30 godina.

Napravili smo tvrđavu iz koje je mnogo lakše braniti. Imamo Dejtonski mirovni sporazum, definisane granice, institucije koje se brane same po sebi, imamo međunarodnu zajednicu uz nas”, izjavio je Izetbegović.

 

Podsjetio je da je SDA na početku mandata izabrala ključne resore u kojima se brani sve navedeno, što se u protekle četiri godine pokazalo kao dobra strategija. U tom kontekstu je podsjetio na destruktivne politike političkih snaga iz entiteta RS, ali i blokade i opstrukcije HDZ-a BiH.

“Na sve pokušaje Narodne skupštine RS da se uzmu ingerencije države, da se uzme imovina države, šest pokušaja je bilo, Pravni tim SDA je napravio šest apelacija na osnovu kojih je Ustavni sud BiH donosio odluke. Niko drugi to nije radio, samo mi. I bilo je šest prema nula za nas”, kazao je Izetbegović.

Kada su u pitanju izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH, podsjetio je Izetbegović na posljednje izjave predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića o teritorijalnoj reorganizaciji BiH.

“Mislim da je ta politika kriva što danas u BiH živi duplo manje Hrvata nego prije rata. Nadam se da će doći pameti jer stalno imaju našu pruženu ruku”, poručio je Izetbegović.

Osvrnuo se predsjednik SDA i na političke oponente BiH, među kojima su stranke koje su osnivali bivši kadrovi SDA, te ljevičarske stranke.

“Oni zaborave na državu u borbi za vlast. Sada se ujedinjuju protiv nas, uprkos našim pozivima na zajedničku borbu za državu. Ljevičari nisu napravili nikakav prodor tamo gdje dominantno žive Srbi i Hrvati. Da su uspjeli u tome, mi bi im čestitali jer bi takvi bili kohezivni faktor u ovoj državi. SDA je svima njima nešto dala, naročito ovim derivatima SDA. Ljevičarima je uvijek pružena ruka. Zvali smo ih u vlast, u zajedničku borbu za državu i njene interese, ali oni se uvijek izmiću. Izbjegli su i pregovore u Neumu, gdje su se ti interesi branili, čekajući neku našu grešku. Morat će zajedno sa nama braniti BiH. Morat ćemo zajedno definisati crvene linije, ali ćemo ih prije toga morati pobijediti”, izjavio je Izetbegović.

alt

 

Podsjetio je Izetbegović da je međunarodna zajednica prije 20 godina pravila Alijansu za promjene, koja se pretvorila u „alijansu za potjere“, te je istaknuo da danas pokušavaju nešto slično.

“Ovo što je pokušao OHR je samo pola onoga što se pokušavalo u Neumu i Sarajevu. Tada su neki iz probosanskog bloka proklizali, trudili su se biti servilni HDZ-u. Sve smo to zaustavili”, kazao je Izetbegović.

Govoreći o političkim oponentima, Izetbegović je istaknuo da se radi o ideološki i politički heterogenoj skupini čiji je jedini cilj pobijediti SDA. Narod, dodao je, ne mogu braniti oni koji ne razumiju njegove potrebe i osjećaje.

“SDA je više socijaldemokratska stranka od onih koji socijaldemokratiju nose u svom imenu”, kazao je Izetbegović podsjećajući na rezultate rada vlada koje je predvodila SDA u unapređenju radničkih prava i zaštiti socijalnih kategorija nasuprot izostanku takvih rezultata onih vlada koje su predvodile stranke koje su nominalno socijaldemokratske.

Izetbegović je obraćanje okončao citiranjem Muse Ćazima Ćatića, pjesnika koji je ostavio dubok trag u historiji Tešnja i tešanjskog kraja.

“Pobijedit ćemo jer su naša mjerila drugačija, i naša osjećanja dublja i toplija, jer se ne bojimo ni drugih ni drugačijih, jer se sami sobom grijemo”, kazao je Izetbegović.

Na tribini su se također obratili predsjednik Općinskog odbora SDA Tešanj Amir Kurtić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević i zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
SANJU VULIĆ UHVATILA VELIKA PANIKA: “Amerika štiti one koji mi prijete”

Pričajući o slobodi govora, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Sanja Vulić, navela je Pročitaj više

PIJAN I DROGIRAN PREGAZIO ŽENU PA POBJEGAO

D. B. (39) iz Futoga lišen je slobode zbog sumnje da je pregazio ženu K. S. (84) na raskrsnici ulice Pročitaj više

ŽELJKA CVIJANOVIĆ OSUDILA NAPAD NA POVRATNIKE: “Zgrožena sam brutalnošću i smatram nedopustivim ugrožavanje bilo čije lične bezbjednosti i imovine u RS-u”

Ona je pozdravila brzu reakciju MUP-a Republike Srpske, istakavši da očekuje da nadležne institucije adekvatno sankcionišu izvršioca ovog razbojništva. Predsjedavajuća Pročitaj više

Sin napadnutih povratnika: Najvažnije je da se majka i babo oporave, oni su jedini istinski povratnici tu

Hasib Memišević, sin Fadila i Ajše Memišević koji su brutalno pretučeni u selu Omeragići kod Višegrada, kazao je u izjavi Pročitaj više