Izetbegović: Milanovićeve uvrede Majkama Srebrenice ga svrstavaju rame uz rame sa zagovornicima zločinačkih projekata

VIJESTI

– Saopćenje Majki Srebrenice nije pisao niko iz SDA, ali bih potpisao svaku njihovu izjavu, odgovorio je Izetbegović

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović odgovorio je hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću na optužbe da je saopćenje Majki Srebrenice, u kojem one kritikuju Milanovićeve izjave i stavove o genocidu u Srebrenici, pisao upravo Izetbegović ili neko drugi iz SDA.

Izetbegović je naveo kako hrvatski predsjednik iz dana u dan nastavlja sa uvredama na račun Bosne i Hercegovine i Bošnjaka. Dodao je kako je Milanović u novoj medijskoj eskapadi svoju zlobu i neprimjeren rječnik usmjerio prema žrtvama genocida u Srebrenici, a pri tome i tvrdeći kako je njihovo “saopćenje pisao Bakir Izetbegović”.

– Saopćenje Udruženja “Majke Srebrenice” u kojem su reagirale na Milanovićevo negiranje genocida nisam pisao ja, niti bilo ko iz SDA, ali bih svaku riječ iz tog saopćenja – potpisao. Zoran Milanović je svojim javnim istupima i zdravom razumu neobjašnjivom ponašanju, već odavno prešao sve crvene linije. I to bi bio samo lični problem frustriranog medijskog nasilnika, da nije riječ o predsjedniku Republike Hrvatske, države članice Evropske unije i NATO-a, naveo je Izetbegović.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Izetbegović poručuje da Milanovićeve svakodnevne uvrede ne mogu donijeti nikome ništa dobro, ali mogu dodatno utjecati na pogoršanje odnosa Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i bošnjačkog i hrvatskog naroda.

– Uvrede koje je Zoran Milanović uputio majkama iz Srebrenice, kao i potcjenjivanje i pokušaji dehumanizacije Bošnjaka, svrstavaju ga rame uz rame sa negatorima genocida i zagovornicima zločinačkih velikodržavnih projekata. Milanović svojim stavovima i uvredama koje svakodnevno izgovara neće promijeniti istinu utvrđenu presudama međunarodnih sudova o genocidu, etničkom čišćenju, koncentracionim logorima i udruženim zločinačkim poduhvatima, dodaje predsjednik SDA.

Ono što hoće postići, zaključuje Izetbegović jeste da će historija pamtiti kako je predsjednik Republike Hrvatske negirao genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i vrijeđao porodice žrtava.

– Želimo vjerovati da u politici i općenito društvu u Hrvatskoj i dalje ima dovoljno demokratskog kapaciteta i zdravog razuma, koji će se, ako ga već ne mogu zaustaviti, barem javno i jasno ograditi od Milanovićevih pogubnih stavova. I zbog nas u Bosni i Hercegovini, ali na prvom mjestu zbog sebe samih, poručio je lider SDA.