Kategorije
VIJESTI

Izetbegović: Mlijeko neće biti jedna marka, biće možda dvije ili tri, ali i plata treba biti 1.500 KM – U FBiH je 20% manje loše nego u RS-u

Ne može se narediti ekonomiji kako da se kreće. Ne može se zaustaviti cunami, smatra Izetbegović

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), komentarisao danas aktuelna politička dešavanja u Bosni i Hercegovini.

On je govorio o kandidatskom statusu za BiH, predstojećim izborima, ali i o ekonomskoj situaciji u našoj zemlji.

Komentarišući nedavni sastanak u Briselu, koji je održao sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem, Izetbegović kaže da je Varhelyi pokušao uticati na Dodika i Čovića po pitanju provođenja prioriteta EU.

– Odlazak u Brisel mogao bi biti korak naprijed. Sve zavisi koliki autoritet ima Varhelyi. Pokušao je da utječe na Čovića i Dodika po pitanju provođenja prioriteta EU kako bi BiH dobila taj kandidatski status. Ono što sam ja tražio od njega je četvrti zakon – fer i korektni izbori, rekao je Izetbegović.

Čović će to uraditi ukoliko, kako kaže Izetbegović, želi dokazati tvrdnje koje često ponavlja.

– Ako žele da dokažu, ono što Čović tvrdi, da su nosioci evropskih vrijednosti, treba da dignu kočnicu i omoguće jedan transparentniji izborni proces sa manje krađa, kazao je on.

Govoreći o danas usvojenoj rezoluciji o BiH u Bundestagu, Iider SDA ističe kako sve više evropskih zemalja razumije šta se dešava u Bosni i Hercegovini.

– Hvala Bogu da imamo sazrijevanje i sagledavanje stanja u BiH. Njemačka je samo jedna u nizu. Razumijevanje stvari je važno. Međutim još uvijek se ‘hoda po jajima’, kako se kaže. Međutim, prije ili kasnije morat će se suprotstaviti određenim faktorima u BiH, poručuje Izetbegović u intervjuu za BHRT.

Spomenuo je Izetbegović i refleksije agresije na Ukrajinu po pitanju Bosne i Hercegovine. On kaže da je za Putina naša zemlja još uvijek u “nekoj mekoj zoni”.

– Putin je napravio kontra onoga što se nadao u Ukrajini. Međutim, za njega je BiH još uvijek nekoj “mekoj zoni”. Zahvaljujući tome mislim da ćemo ove godine dobiti kandidatski status. Evropa se definitivno uozbiljuje, ali liberalni režimi su ranjivi. Kada bi se u Rusiji Putinu moglo desiti ovo što se desilo Johnsonu u Velikoj Britaniji. Mi smo liberalni režim, nekad smo i previše liberalni, čak i pretjerujemo. Posebno u FBiH, a posebno u Sarajevu, smatra on.

Po pitanju ekonomske situacije u BiH, Izetbegović poručuje da je stanje u jednom dijelu naše zemlje bolje nego u drugom.

– Ne može se narediti ekonomiji kako da se kreće. Ne može se zaustaviti cunami. Neće mlijeko biti jedna marka, bit će možda dvije ili tri, ali onda plaća treba biti 1.500 KM. Ne kažem da je u FBiH dobro ali je 20 posto manje loše nego recimo u RS-u, mišljenja je Izetbegović.

Svoj komentar Izetbegović je dao i na odluke Milorada Dodika i Dragana Čovića da se ne kandiduju za pozicije članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

– Mogu nagađati da ih je neko posavjetovao da se ne kandiduju. Mislim da im je neko kazao da ne idu na tu poziciju, rekao je on.

Napišite Komentar..