IZETBEGOVIĆ SA VELIKOKLADUŠKE TVRĐAVE: “Moramo napraviti front koji će privući i Srbe i Hrvate, nema ove zemlje bez njih!”

Izetbegović je u uvodu obraćanja istaknuo zadovoljstvo zbog boravka u Velikoj Kladuši i Krajini, za koju je rekao da je krasi hrabrost njenih ljudi.

“Ovaj rat su izdržali jer su se svojim tijelima oduprijeli agresorima. Večeras ćemo se sjećati naših heroja, 505. bužimske brigade, Izeta Nanića i njegovih boraca. Upamtila je Krajine te hrabre ljude”, kazao je Izetbegović.

Govoreći o podršci Velikoj Kladuši, Izetbegović je ukazao na opstrukcije aktuelnog načelnika Općine Velika Kladuša i Vlade Unsko-sanskog kantona, uprkos potpori Vlade FBiH.

“Naš veliki problem je odlazak mladih ljudi. Odlaze čitave porodice. Teško je da mi možemo konkurisati onome što jedna Njemačka nudi, ali možemo smanjiti odliv ljudi, pružuti nešto više, prije svega solidne plaće i prestanak tenzija. Taj veliki problem je sukus svih problema u BiH, a prije svega političke nestabilnosti”, izjavio je Izetbegović.

Od susjednih država se, dodao je, očekuje da poštuju međunarodne ugovore i da poštuju BiH onako kako BiH poštuje njih. Ista očekivanja, kazao je Izetbegović, se odnose i na domaće političke snage koje su odgovorne za blokade i opstrukcije.

 

“Mi smo u BiH, bez obzira šta se dešavalo, svi bili jedan narod prije 500 godina. Dajte da uradimo nešto što će pružiti perspektivu našoj djeci. SDA mora ostati najjača da bi sa ovakvim pristupom ostale urazumila”, poručio je Izetbegović.

Istaknuo je Izetbegović važnost stvaranja zajedničke liste probosanskohercegovačkih stranaka u entitetu RS, što je, smatra on, ono što narod očekuje.

“Moramo napraviti front koji će privući i Srbe i Hrvate. Nema ove zemlje bez njih. Ogromna je masa ljudi koji žele mir. To će biti naša politika. Da bi dotle došli, mi moramo zaustaviti destruktivne politike”, izjavio je Izetbegović.

Kada je u pitanju pravosuđe, Izetbegović je podsjetio na protivustavni referendum u entitetu RS i izostanak reakcije Tužilaštva BiH.

“Pravosuđe se bavi politikom, pravi neke balanse pa su krenuli na naše generale. Žele predstaviti da su svi isti. To ne smijemo dozvoliti. Moramo braniti istinu o našoj borbi, moramo braniti ono što je pravda”, kazao je Izetbegović.

 

SDA, dodao je, nije savršena, ali je jedan monolit koji ima reference, stručne i iskusne kadrove.

“SDA je stranka koja uvijek pronađe rješenje za sve probleme. Pronašli smo rješenje i za napade na ustavnopravni poredak BiH iz entiteta RS. Svaki put je SDA to uradila, niko drugi. SDA je daleko najveća stranka, ali nju treba ojačati jer ona će razumnim politikama na kraju krajeva da nadvlada ove destruktivne politike”, poručio je Izetbegović.

Izetbegović je istaknuo da su isključivo kadrovi SDA izdvajali sredstva iz plaća u institucijama vlasti, za razliku od predstavnika oponentskih stranaka koje javno govore o potrebi umanjivanja primanja, ali u praksi ne rade ništa po tom pitanju i zadržavaju previsoke plaće.

“Naš odgovor je snaga, snažna država, snažna ekonomija, snažne asocijacije, NATO i EU, sloga. Ove nesložne ćemo nagovoriti, a ako treba i prisiliti da zajedno branimo državu. Naš odgovor su pravda i istina. Branit ćemo naše branioce onako kako su oni branili BiH. Vi razgovarate sa tim ljudima. Pitajte ih, je li im iko išta ponudio ili pomogao osim nas”, izjavio je Izetbegović.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
SVANULO JOJ NAKON ZORE: Kukala da je u Sarajevu premalo svinjetine, a previše Arapa, pa je Čović nagradio ministarstvom kulture i športa (VIDEO)

Sanja Vlaisavljević, nekada profesorica filozofije, logike i sociologije u jednoj sarajevskoj gimnaziji i ekspertica za kulturu dijaloga, svojim namjernim izjavama Pročitaj više

HLADAN TUŠ IZ WASHINGTONA: Blinken se obratio direktno Dodiku – “Ti si na autoritarnom putu Vladimira Putina!”

State Department, kojeg zastupa ambasador Murphy, nastavlja se zalagati za demokratsku i prosperitetnu budućnost koju svi građani Bosne i Hercegovine Pročitaj više

Klanjao je na moje oči 5 puta dnevno: Dejan Dragojević priznao da je prešao u islam, a bivša tašta otkrila zašto je to uradio…

"Klanjao je na moje oči pet puta dnevno"! Dejan Dragojević četiri godine u islamu, a Dalilina mama prva otkrila da Pročitaj više

Tamara Đurić sramno izvrijeđala Dejana zbog promjene vjere: “Stoko! Koga boli uho šta je Ramazan? Poturica je gori od Turčina!”

Vijest da je pobjednik pete sezone rijalitija ''Zadruga'' Dejan Dragojević priznao da je prešao u islam i otišao u Meku Pročitaj više