IZETBEGOVIĆ: UPRKOS SVIM BLOKADAMA, OTPORIMA I KRIZAMA, OVU ZEMLJU IPAK NAPRIJED VODI SDA

U Velikoj sali Kulturnog centra Altindag u Visokom je povodom 32. godišnjice osnivanja Stranke demokratske akcije (SDA) Visoko održana Svečana akademija i tribina na temu “Odgovori SDA na aktuelnu političku situaciju”.

Prisutnima na tribini se obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je u uvodu svog obraćanja podsjetio da su protekle 32 godine bile jedne od najtežih u historiji postojanja Bosne i Hercegovine.

– Proteklih nekoliko sedmica bio sam diljem Zeničko-dobojskog kantona i svima vama izražavam poštovanje za rezultate koje ste postigli u svemu bitnom za BiH. Visoko je zaista sredina za primjer. I uvijek se radi u istoj formuli uspjeha. Uvijek je to saradnja dobrih političara i dobrih privrednika, njihova sinergija. I u Visokom je rezultat zaista impozantan – kazao je Izetbegović.

Cijela Federacija, dodao je, treba biti priča o ZDK, priča o saradnji i napretku. U tom kontekstu je Izetbegović spomenuo i rezultate Vlade FBiH, koja je riješila probleme penzionera, rudara, socijalnih kategorija, unaprijedila izvoz, namjensku industriju.
– Uprkos svim blokadama, otporima i krizama, ovu zemlju ipak naprijed vodi SDA jer je SDA u stanju riješiti svaki problem sa kojim se BiH suoči. Ništa se nije desilo, a da mi nismo našli odgovor. Ti odgovori nisu bili uvijek savršeni, ali smo probleme riješili – izjavio je Izetbegović.

Sve što nam treba da bi bila mirna Bosna, dodao je, jeste više poštovanja i korektnosti susjednih država, ali i domaćih političkih faktora.

– Vrijeme je da susjedi riješe sa nama otvorena pitanja, prije svega pitanje granica. Ulazud im je čekanje. Te granice postoje 1.000 godina i nastavit će da postoje – poručio je Izetbegović.

Bošnjaci su, kazao je Izetbegović, ispravili kičmu pod najvećim teretom i ona će ostati uspravna, a svi narodi će nastaviti živjeti u BiH ravnopravni, bez bilo čije dominacije. Pozvao je političke predstavnike srpskog i hrvatskog naroda na saradnju u interesu države BiH i svih njenih naroda i građana.

– Ovih dana visoki predstavnik radi ponovo konsultacije i ljudi se plaše nametanja, nečeg što će nas vratiti unazad. Evo ja se usuđujem reći da do toga neće doći. Mi ćemo se potruditi da objasnimo visokom predstavniku, da mu pomognemo da ne napravi grešku – kazao je Izetbegović.

Najavio je Izetbegović nove infrastrukturne projekte u FBiH, naročito u izgradnji autoceste na Koridovu 5c, za što su u potpunosti osigurana sva sredstva. Govoreći o konceptu “legitimnog predstavljanja”, Izetbegović je kazao da su legitimni svi oni koji su izabrani ili imenovani u skladu sa Ustavom i zakonima.

– Šta su ustvari legitimni predstavnici i ko to određuje? Za mene je legitiman svako onaj ko je branio BiH i ko se nije ogriješio o druge narode. Nelegitiman bi trebao biti onaj ko je pravio koncentracione logore, pravio zločine, imenovao ulice po nacistima. Takvima bi se trebalo zabraniti kandidovanje – poručio je Izetbegović.

Bošnjaci, dodao je, moraju biti složniji i snažniji, te moraju prepoznati specijalni rat i kuhinje stranih službi koje dovode u pitanje sve vrijednosti koje su izborene i zaštićene u protekle tri decenije.

– Mi se više ničega ne bojimo. Jedino čega se ja bojim jeste doći pred vas, a da sam nešto propustio ili pogriješio. Ta stvar se, ako Bog da, nikada desiti neće – kazao je Izetbegović.

U svakoj stranci, smatra Izetbegović, ima dobrih ljudi, ali liderska snaga Bošnjaka mora okupljati patriote, a ne dezertere, one koji su ponosni na vlastiti identitet i kulturu.

– Mora okupljati one koji drže do svoje vjere. U Karićima je nedavno reisu-l-ulema opisao vrijednosti i osobine koje trebaju posjedovati lideri i liderska stranka. Ovi drugi u tim vrijednostima nisu prepoznali sebe već nas. Hvala im na tome – izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je najavio skup u Banjoj Luci u nedjelju, 4. septembra, kojem će prisustvovati predstavnici svih probosanskih stranaka koje su dogovorile koalicioni nastup u entitetu RS.

Pored Izetbegovića, na tribini su se obratili potpredsjednik SDA Mirsad Zaimović, predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK Miralem Galijašević, predsjednik Gradskog odbora SDA Visoko Mirza Ganić i ministar u Vladi FBiH Amir Zukić.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
EMOTIVAN PRIZOR: Bh. reditelj Danis Tanović podijelio snimak o opravku sina Orhana (VIDEO)

Djelimičan proces oporavka ovaj bh. reditelj je podijelio u kratkom videu. Bh. oskarovac i reditelj Danis Tanović na svom Instagram profilu podjelio Pročitaj više

SVE SPREMNO ZA GOSTE: Hotelijeri u Neumu najavljuju rekordnu sezonu, smještaj skuplji za…

Neumljani će 2022. godinu upamtiti i po dovršetku dva velika cestovna projekta: magistralne ceste Stolac – Neum i Pelješkog mosta. Pročitaj više

ANDREJ NIKOLAIDIS ZA SB: “Aleksandar Vučić je vrlo opasan. Fokus njegovog Srpskog sveta više nije ni Kosovo ni Crna Gora, nego dio Bosne i Hercegovine”

Aleksandar Vučić je opasan, vrlo opasan protivnik. Pogledajte šta je tip uspio: da mu Vašington dozvoli da preuzme Crnu Goru, Pročitaj više

ESAD DURAKOVIĆ NA PROTESTIMA U SARAJEVU: “Vi ste, gospodine Schmidt, na dramatično pogrešnom putu, vodite ovu zemlju ka etničkom sukobu i krvoproliću!”

Demokratski svijet i mi, građani ove zemlje, šokirani smo, gospodine Schmidt, vašim antidemokratskim mjerama i političkim nasiljem koje provodite u Pročitaj više