Kategorije
VIJESTI

IZGORIO STAN ŠESTOČLANOJ PORODICI TAHIROVIĆ: NA OVOJ LOKACIJI PREDVIĐENA GRADNJA STAMBENE ZGRADE?

U sarajevskom naselju Dolac Malta tokom noći došlo je do velikog požara u kojem je izgorjelo nekoliko objekata. Kako nam je rečeno iz Operativnog centra MUP-a KS, policija je u 4.50 dobila informaciju da je vatra zahvatila pomoćne drvene objekte u ulici Sakiba Nišića.

Riječ je o tri šupe koje su izgorjele u požaru, a vatra se proširila i na jedan stambeni objekat. U požaru nije bilo povrijeđenih osoba, ali je pričinjena materijalna šteta.

Gospodin Dervo Sejdić jedan od najpoznatijih boraca za prava manjina u Bosni i Hercegovini posjetio je lokalitet požara, te hitno tražio pomoć nadležnih.

“Na licu mjesta. U naselju “barake” na Dolac Malti općina Novo Sarajevo došlo je do požara. Na sreću nema ljudskih žrtava. Izgorili su pomoćni prateći objekti i dijelom stan šestočlane porodice Tahirović Ismeta. Ovom prilikom došlo je i do oštećenja okolnih stambenih objekata, na sreću manja materijalna šteta. Trenutno pokušavam kontaktirati nadležne da se porodici Tahirović obezbijedi nužni smještaj.” – poručio je Dervo Sejdić.

Svoj komentar na jutrošnji požar imao je i vijećnog OV Novo Sarajevo, Srđan Srdić.

Čudni neki vjetrovi pušu kroz #našenovosarajevo ❗

Koliko sam upoznat na ovoj lokaciji po Regulacionom planu predviđena je izgradnja zgrada! Meni je sve ovo pomalo “čudno” i volio bih da se ozbiljnije institucije pozabave oko ove teme! Nadam se da griješim i da je ovo sve slučajnost!

Do tada, pozivam Hasan Tanović odmah da reaguje, te za sve koji su izgubili krov nad glavom, obezbijedi alternativni smještaj i pomoć!

Romi koji žive na ovoj lokaciji su naši sugrađani i naša braća! Hvala Bogu da niko nije povrijeđen.

Građani na Dolac Malti ostali bez svega

I načelnik prošetao do unesrećenih

Požar koji je jutros buknuo na Dolac Malti u potpunosti je uništio kuće u kojima je godinama živjelo nekoliko romskih porodica. Do ovoga trenutka niko im nije ponudio obrok, odjeću ili toplu postelju.

Arslan Dučić, vijećnik u Općinskom vijeću Novo Sarajevo ogorčen je činjenicom da je načelnik Novog Sarajeva Hasan Tanović tek nakon nekoliko sati izašao na teren.

– Pomozi.ba da li mogu zamoliti vas ili neku drugu organizaciju, firmu ili pojedince da se narodu koji je pogođen nesrećom u Kalesijskoj 9 donese malo hrane. Gladni su i nemaju mogućnosti, rekao je Dučić.

Građani za načelnika tvrde da se pojavio da se raspita kako je požar nastao.

– Došao je sam bez ijednog pomoćnika, izvršnog organa, bez notesa, bez olovke, da možda zapiše šta i kako treba pomoći, da počne konkretne poteze odmah na licu mjesta i da ga savjetuju njegovi šta je sve u moći Opštine Novo Sarajevo. Došao je samo da se vidi i da se slika da je kao bio tu, ko da ga boli za rome i zato što im je nešto izgorilo, rekli su građani.

CrnaHronikaInfo