JA (KA)TARZAN, A TI DŽEJN: Pogledajte otkriće Elmedina Konakovića – u porušenoj turskoj pokrajini “naletio” na KATARZU?! (VIDEO)

Po svemu sudeći, Elmedin Konaković nije prisustvovao času na Fakultetu za sport i fizičku kulturu na kojem se izučavala antička filozofija (može biti da je šmugnuo na sjednicu Kantonalnog odbora SDA?), pa ne zna, nego nabada…

Da se domaći političari (a sve u namjeri da se predstave pametniji i “načitaniji” nego što jesu) vole “gađati” stranim izrazima i razmetati riječima čije značenje i ne razumiju, nije nikakvo posebno otkriće: sa time nas svakodnevno suočavaju i uveseljavaju. Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde, tu nije nikakav izuzetak, dapače, vrlo je sklon tome, s tim što je preuzimanjem funkcije ministra vanjskih poslova dobio priliku da svoju “muku sa riječima” sada i internacionalizira.

Primjera ima napretek, ali ćemo za ovu priliku izdvojiti najsvježiji. Ministar Konaković je nekoliko dana nakon užasnog zemljotresa koji je razorio Tursku i odnio blizu 50 hiljada ljudskih života, posjetio tu zemlju i obišao najteže stradala područja.

Elmedin Konaković je svoje utiske prenio gledateljima BHT-a u specijalnoj emisiji u kojoj se prikupljala novčana pomoć za stradale u Turskoj.

“To što sam vidio u dijelu Hataja, regije koju je pogodio taj strašni zemljotres je nešto što ljudskom mozgu teško može biti prihvatljivo”.

Recimo da bi bilo stilski čitkije i ispravnije da je umjesto “prihvatljivo” Konaković koristio riječ “razumljivo”, ali da čujemo šta je vidio ministar vanjskih poslova? Vidio je, veli: “..slike katarze…”

Kakva se to “katarza” ukazala u zemljotresom uništenoj regiji Hataja, i kako prirodne katastrofe za hiljadama ljudskih žrtava mogu biti “katarzične”?!

Po svemu sudeći, Elmedin Konaković nije prisustvovao času na Fakultetu za sport i fizičku kulturu na kojem se izučavala antička filozofija (može biti da je šmugnuo na sjednicu Kantonalnog odbora SDA?), pa ne zna, nego nabada, značenje termina “katarza” tako čestog kod grčkih klasika…

Šta je vidio ministar uvjeren da je vidio “katarzu”. Može biti da mu je termin katastrofa bio nedovoljan i uzak da dočara dimenzije tragedije koja je zadesila turski narod, pa je posegnuo za “katarzom” uvjeren da je to augmentativ od “katastrofe“.

A šta mu je sad augmentativ?

Eh, ministre, sad lijepo Google u ruke i zagrij stolicu, pa će ti se samo ka`sti!

(SB)

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
EMOTIVAN PRIZOR: Bh. reditelj Danis Tanović podijelio snimak o opravku sina Orhana (VIDEO)

Djelimičan proces oporavka ovaj bh. reditelj je podijelio u kratkom videu. Bh. oskarovac i reditelj Danis Tanović na svom Instagram profilu podjelio Pročitaj više

SVE SPREMNO ZA GOSTE: Hotelijeri u Neumu najavljuju rekordnu sezonu, smještaj skuplji za…

Neumljani će 2022. godinu upamtiti i po dovršetku dva velika cestovna projekta: magistralne ceste Stolac – Neum i Pelješkog mosta. Pročitaj više

ANDREJ NIKOLAIDIS ZA SB: “Aleksandar Vučić je vrlo opasan. Fokus njegovog Srpskog sveta više nije ni Kosovo ni Crna Gora, nego dio Bosne i Hercegovine”

Aleksandar Vučić je opasan, vrlo opasan protivnik. Pogledajte šta je tip uspio: da mu Vašington dozvoli da preuzme Crnu Goru, Pročitaj više

ESAD DURAKOVIĆ NA PROTESTIMA U SARAJEVU: “Vi ste, gospodine Schmidt, na dramatično pogrešnom putu, vodite ovu zemlju ka etničkom sukobu i krvoproliću!”

Demokratski svijet i mi, građani ove zemlje, šokirani smo, gospodine Schmidt, vašim antidemokratskim mjerama i političkim nasiljem koje provodite u Pročitaj više