Kategorije
VIJESTI

Jako žustra reakcija Željka Komšića na sraman govor ruskog ambasadora u NSRS

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poručio je u ponedjeljak da BiH neće mijenjati vanjskopolitičke prioritete dok u Predsjedništvu ne sjede Kalabuhovljevi “legitimni predstavnici”.

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov danas je u NSRS govorio kako se Hrvatima ne omogućava izbor “legitimnih predstavnika”, te je istakao kako je za Rusiju problem ako BiH postane član NATO-a.

Komšić je u reakciji na govor Kalabuhova podsjetio da je “Bosna i Hercegovina davno putem usvojenih zakona odredila svoje vanjskopolitičke prioritete, (NATO i EU)” i da ih neće mijenjati zato što oni sada predstavljaju problem Kalabuhovu.

“Kada na mjestu odlučivanja o vanjskopolitičkim prioritetima budu sjedili Kalabuhovljevi ‘legitimni predstavnici’ (HDZ) onda će se to možda i desiti.

Do tada sigurno neće, ma koliko ambasador prijetio. Kalabuhovu bi umjesto prijetnji korisnije bilo da se proglasi za šefa izbornog stožera HDZ-a”, zaključio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Nismo i ne želimo biti na strani Rusije, ne želimo ni ruski uticaj ovdje, poručio je u ponedjeljak zastupnik Naše stranke u Parlamentu Bosne i Hercegovine Predrag Kojović koji je reagovao na obraćanje ruskog ambasadora Igora Kalabuhova u NSRS.

Kojović je podsjetio kako je “ambasador Ruske Federacije u BiH Kalabuhov na kraju svog obraćanja poželio zastupnicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske uspješan rat, a onda se brzo ispravio i rekao ‘rad’”.

“Taj lapsus više nego išta drugo otkriva stvarne namjere Ruske Federacije prema Bosni i Hercegovini, a to je da od Republike Srpske napravi vlastiti geopolitički poligon u srcu Evrope za rat protiv Zapada. O tome svjedoče i ponovljene prijetnje Bosni i Hercegovini ako nastavi svoj put kao EU i NATO integracijama. Interes BiH je vladavina prava, njegovanje vrijednosti liberalne demokratije, ekonomska i vojna sigurnost. Niko ko to ima ili želi da ima nije na strani Ruske Federacije”, poručio je zastupnik Naše stranke.

Dodoa je kako “nismo i ne želimo biti na strani Rusije, ne želimo ni ruski uticaj ovdje”.

“Gospodin Kalabuhov trebao je izvući neku pouku iz činjenice da njegov šef Sergej Lavrov nije danas mogao doputovati u Beograd. Rusija je sve izolovanija i mogućnost za kontakt s njom sve je manja. To je dobro za BiH kao i za cijelu regiju. Nismo sigurni da li je dobro za gospodina Kalabuhova. Neka razmisli o odlasku kući dok još može, dok nije nastupilo vrijeme otkazanih letova kako iz Rusije ovamo, tako i odavde za Rusiju”, naveo je Kojović.

Podsjećamo, ruski ambasador Igor Kalabuhov kazao je u NSRS da Rusija, kao garant Dejtonskog sporazuma, dosljedno zalaže za striktno poštivanje konstitutivnost naroda i dva entiteta od kojih je “sastavljena” Bosna i Hercegovina – javlja N1.

Komentarisao je i uvođenje sankcija Moskvi ponovivši da Bosna i Hercegovina nije stavila Moskvu na “crnu listu” i zbog toga je prijateljska zemlja Rusije.

Napišite Komentar..