Jasmin Mulahusić mora biti sankcioniran zbog širenja mržnje prema novinarima

VIJESTI

U posljednja dva dana, Mulahusić je u nekoliko navrata pisao o članovima najuže porodice novinarke Al Jazeere Balkans Dalije Hasanbegović-Konaković

Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da u okviru svojih nadležnosti hitno reaguje na širenje vjerske i nacionalne mržnje Jasmina Mulahusića i njegovih pratilaca na društvenoj mreži Facebook, prema novinarima u BiH.

U posljednja dva dana, Mulahusić je u nekoliko navrata pisao o članovima najuže porodice novinarke Al Jazeere Balkans Dalije Hasanbegović-Konaković, navodeći, između ostalog, da je njena sestra “udata za pravoslavca” i da je “napustila islam”, da je Dalija “završila Katolički školski centar”, da joj je “majka udata za Hrvata” i slično.

Ovo nije prvi put da Mulahusić targetira pomenutu novinarku sa ciljem raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje i to isključivo zbog činjenice da je Dalija Hasanbegović-Konaković supruga političara Elmedina Konakovića, predsjednika stranke Narod i pravda.

Huškačka retorika i širenje mržnje prema Daliji Hasanbegović-Konaković i članovima njene porodice je krivično djelo, ali i nedopustivo uplitanje u njen lični i porodični život, uključujući i članove njene porodice, koji nisu javne osobe i čija privatnost je zaštićena članom 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

Udruženje BH novinari podsjeća da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prije godinu dana vodilo istragu protiv Jasmina Mulahusića zbog krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

– Nažalost, javnost do danas nema nikakvih novih informacija o toku ove istrage, dok Mulahusić i dalje putem Facebooka svakodnevno objavljuje huškačke postove usmjerene protiv brojnih novinara, urednika i medijskih kuća u BiH. Svaka od tih objava ima na desetine komentara Mulahusićevih pratilaca u kojima se dodatno širi govor mržnje prema novinarima, uz najprizemnije uvrede na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, prijetnje i pozive na linč predstavnika medija – stoji u saopćenju.

Upravni odbor Udruženja BH novinari posebno skreće pažnju na izostanak reakcije najviših dužnosnika Stranke demokratske akcije (SDA) na ovakve Mulahusićeve objave, što se može protumačiti kao prećutno odobravanje i davanje podrške njegovim huškačkim stavovima i raspirivanju mržnje.

S obzirom na činjenicu da Mulahusić ne krije svoje veze sa najvišim rukovodstvom SDA i o tome objavljuje fotografije na društvenim mrežama, najmanje što javnost u BiH očekuje jeste javna osuda svih simpatizera SDA koji, poput Mulahusića, koriste govor mržnje ili svojim komentarima podržavaju nacionalnu, rasnu i vjersku netrpeljivost prema novinarima, kao i prema bilo kojem drugom pojedincu ili grupi.

Također, UO BH novinara javno zahtijeva od Tužilaštva BiH da se prioritetno posveti rješavanju „predmeta Mulahisić“ i javnost izvijesti u kojoj je trenutno fazi taj predmet i naglašava da je riječ o osobi koju je ovo Tužilaštvo dovodilo u vezu sa terorističkim aktivnostima, te koja ima veliki broj pratilaca na društvenim mrežama, što dodatno doprinosi širenju mrzilačkih sadržaja nevjerovatnom brzinom.

– U takvim okolnostima nedopustiva je neefikasnost istrage i poduzimanja zakonskih mjera prema Jasminu Mulahusiću, koji svakodnevno krši temeljna ljudska prava novinara i novinarki iz BiH – zaključuju BH novinari.