JURATOVIĆ OČEKIVAO PORAZ LIDERA SDA: “Izetbegović je krenuo linijom politike koja je kopirala Tursku, a Bošnjaci nisu spremni na režim”

VIJESTI

Poslanik SPD-a u njemačkom Parlamentu Josip Juratović govorio je o izborima u BiH, nametanju Izbornog zakona od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta, evropskom putu naše zemlje.

“Kampanja koja se vodila je bila očekivana” rekao je Juratović na početku razgovora i prokomentarisao izborne rezultate u BiH.

“Očekivao sam poraz Izetbegovića, ali je njegova stranka pobijedila i nacionalističke stranke. Izetbegović je krenuo linijom politike koja je kopirala Tursku, a na to Bošnjaci nisu spremni, na režim. Kampanja se vodila po principu glasanja protiv, a ne za”, kaže Juratović.

Istakao je da je socijaldemokratija živa u BiH i ima svoje opravdanje i svoju budućnost.

“U kampanji gdje se vodi borba po pitanju nacionalnih interesa je jasno da socijaldemokrati ne mogu tu ostvariti veliki rezultat. Nadam se da će se to promijeniti i da će oni voditi BiH u promjene”.

Kazao je da je Dodik “oličenje srpskog nacionalizma i da su na tim principima pobijedili”.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

“Upravo je taj razlog, nacionalisitčkim principima se borilo uz jednu klimu straha i opasnosti od one druge nacionalne grupe. Njegova stranka je više nacional-socijalizam“, kaže Juratović.

Za nametanje izmjena Izbornog zakona u izbornoj noći od strane Christiana Schmidta, Juratović kaže da je to uradio smisleno i da nema govora da je na tu odluku utjecao hrvatski premijer Andrej Plenković.

“On je to htio pravovremeno napraviti. Ne izenađuje me, on je demokrat njemačkog kalibra. Dosljedno radi svoj posao. I prije dolaska sam rekao da je čovjek koji tiho radi, ali sustavno radi i ne odustaje. On nije spreman odugovlačiti sa izmjenama Izbornog zakona i želi zaštiti građane. U svakom slučaju nešto se mora učiniti i sve je bolje od ovoga što je bilo do sada. To je nekim političkim strukturama savršeno odgovoaralo. Glupost je da je to Schmidt uradio u korist Hrvatske ili na nagovor premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, a najmanje Željane Zovko“, zaključio je Juratović za N1.