Kategorije
VIJESTI

Kako je raditi na autootpadu u Vitezu: Pakovao sam skupocjene automobile. Potpisivao godišnji od 22 dana a odmarao 5, sve za 480KM na banku

Redakciji portala Crna-Hronika javio se radnik autootpada iz Viteza gdje je sa našim čitateljima, podijelio neugodno iskustvo koje je doživljavao tokom više godina rada za svog poslodavca.

Privatnikova nepravda prema meni, običnom radniku.

Radio sam na autootpadu u Vitezu skoro 4 godine. Otpad nije uslovan poslao za rad, ni da se radi 1 godina dana, a da ne pričamo o 2, 3 ili 4 godine rada po kiši, snijegu ili velikim vručinama. Sve za platu od 450/480KM platu na koju si prijavljen i jos ostatak na ruke. Ukupno sam zarađivao od 600-900KM. Zavisi od godina rada.

Godišnji odmor sam imao samo 5 radni dana, a potpisivao sam nekih 23, 24 dana koliko me zakonski pripada.

Zbog situacije u državi držao sam se tog posla, radio i osiguravao egzistenciju za sebe i svoju porodicu.

Dodatno sam prodavao rabljena vozila i kako bih zaradio za sebe i svoju porodicu. Gazdi je to jako smetalo jer ne voli tuđi uspjeh po bilo kojem pitanju.

Vremenom su tenzije rasle između mene i poslodavca, gdje sam ja na kraju tražio otkaz. Poslodavac je bio jako specificna osoba, ako nešto kaze, nakon nekog vremena to negira. Ja sam počeo da snimam svaki razgovor mobitelom u džepu. Razišli smo se lijepo, sto imam također imam dokumentovano.

Kako je vrijeme odmicalo, tražio sam novi posao, ali su mi svugdje vrata bila zatvorena. Svaki moj prijatelj koji je otišao nekom potrebom na taj otpad, jako loše priče su mi prenosili. Kako sam ja loš, prevarant, lopov. Što se širilo u sve većem krugu ljudi.

Nekoliko puta sam nazvao upozorio ih da me ostave na miru, jer ja sam istog trenutka okrenuo novi list kao da nikad nisam radio na tom mjestu. Moja upozorenja nisu pila vode, tako da sam se odlučio na sudski proces i otkrivanju svih nedjela koje su radili a naredbom ja kao radnik izvršavao.

Navest ću samo nekoliko stvari..

Pakovanje udarenih automobila, gdje smo sastavljali automobil iz više dijelova. Lično sam učestvovao u tome, jer moram raditi sve što mi gazda kaže.

Varanje auto osiguranja

Kupe nove zamjenske djelove. Zatim se to namontira, udesi automobil. Nakon slikanja iz osiguranja, skidaju se ti djelovi i montiraju orginalni djelovi što su već skinuti.

Automobile od kompanija koje su imale velika dugovanja prema državi, su kupovali pa prepravljali. Morao sam da sječem automobile, brišem brojeve motora i sklonjao svake dokaze da se radi o tim automobilima a radilo se o skupocjenim automobilima koje svakodnevno viđamo po cestama širom BiH.

Pisao sam u običnu svesku sve što prodam. To je bila službena sveska firme. Dnevne cifre su bile velike. Prijavljivalo se državi nije ništa. Bilo je tu svega, kupovine zabranjenih i krivičnih stvari. U slučaju dolaska inspekcije, morali smo sakriti tu svesku.

Sve navedeno sam sačuvao kao materijalni dokaz u vidu slika, audio i video snimaka koje će mi pomoći na sudu.

Nažalost živimo u državi i vremenu gdje, ako imaš novac možeš sve. Tako da ću na kraju ipak ja snositi veće posljedice od njih. Spreman sam na to jer ne mogu više.

Napišite Komentar..