KAKO JE SDA U KANTONU SARAJEVO IZGUBILA VIŠE OD 20.000 GLASOVA!?

VIJESTI

Na općim izborima 2022. godine SDA je potvrdila poziciju najjače stranke u Federaciji BiH, manje-više obnovivši svoj rezultat od prije četiri godine. U federalnom i državnom parlamentu ova stranka moći će računati na približno isti broj mandata kao i u tekućem mandatu.

Ipak, u Kantonu Sarajevu SDA je doživjela drastičan pad podrške. Na izborima 2018. SDA je bila uvjerljivo najjača stranka u KS, osvojivši čak 54 hiljade glasova. Na drugom mjestu je bila stranka Narod i pravda sa 30 hiljada glasova. Na izborima 2022., međutim, SDA je osvojila svega 33 hiljada glasova, čak 21 hiljadu manje nego na izborima 2018. godina. Podsjetimo, pojedinačno najjača stranka u Kantonu Sarajevu je Narod i pravda koja je na ovim izborima osvojila 34 hiljade glasove.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Na ovaj način potvrđuje se ono što mnogi procjenjuju – da glasove koje osvaja, SDA može zahvaliti prije svega interesnoj mreži koja tu stranku održava na vlasti, a koju velikim dijelom čine budžetski uposlenici, zaposleni u javnim kompanijama, udruženja finansirana od države i privatne firme uvezane i zavisne od institucija koje su pod kontrolom SDA.

No, kao što Kanton Sarajevo pokazuje, onog trenutka kada SDA ostane bez budžeta i kontrole resursa, njihovi glasovi počinju se naglo osipati. Stoga je jasno da su većim dijelom glasovi ove stranke glasovi egzistencijalno ucijenjenih. Nikakve afere ni politički promašaji očigledno ne mogu pretjerano oslabiti SDA, ali može njihovo skidanje s vlasti i gubitak budžeta.

S te strane jasno je da izbacivanja ove stranke iz vlasti na federalnom i državnom nivou preduslov da dugoročno krene i pad podrška za SDA. I upravo zbog toga ne treba ni sumnjati da će SDA biti spremna na apsolutno sve da zadrži vlast. Za njih je to bukvalno pitanje života i smrti.