KAKO NAS POLITIČARI PONIŽAVAJU: NEZAPOSLENI GRAĐANI SATIMA ČEKAJU U DUGIM REDOVIMA DA PREUZMU 100 KM JEDNOKRATNE POMOĆI

VIJESTI
Podijelite sa prijateljima:

Šetajući po institucijama, od čekanja dva-tri dana, regulisanja bankarskog računa koga nema, plaćanja kartica, da je hiljadu maraka… Ima mnogo lakših načina. Zar nije moglo da se riješi oko pošte? – govori Husein Borišić, jedan od 278.673 nezaposlena koji su došli na Biro za zapošljavanje da predaju potrebne papire i preuzmu jednokratnu pomoć Vlade FBiH

Vlada Federacije BiH je usvojila odluku kojom će za svaku nezaposlenu osobu koja je 31. avgusta bila u evidenciji biroa za zapošljavanje izdvojiti 100 maraka jednokratne pomoći. Građani su nezadovoljni načinom na koji se dodjeljuje ova pomoć i smatraju da je ponižavajuće da satima čekaju u redovima umjesto da novac bude poslat poštom na adresu stanovanja. Federalna Vlada je za pomoć nezaposlenima izdvojila 27 miliona maraka.

Husein Borišić je jedan od 278.673 nezaposlena koji su došli na Biro za zapošljavanje da predaju potrebne papire i preuzmu jednokratnu pomoć Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u iznosu od 100 maraka. Razočaran je načinom na koji vlast pomaže njemu i ostalim građanima, prenosi TVSA.

– Šetajući po institucijama, od čekanja dva-tri dana, regulisanja bankarskog računa koga nema, plaćanja kartica, da je hiljadu maraka… Ima mnogo lakših načina. Zar nije moglo da se riješi oko pošte? On donese na adresu, da ne pravimo cirkus od ove zemlje, a oni upravo to prave. Ti za koje smo jučer glasali. Da neko sjedi danima, kako će da izmaltretira ovaj narod, da smišlja šta da napravi da mu zagorčava život, oni to ne bi uradili kao što ovi rade – kazao je Borišić.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Kolone ljudi koji čekaju sa dokumentima da preuzmu 100 maraka su pokazatelj stanja u kojem se nalazi ova država. Borišić smatra da postoje mnogo bolji načini da se pomogne građanima, posebno mladima:

– Najveća je pomoć da ovim mladim ljudima obezbijede posao. Jedino je ta pomoć da živiš od svog rada. Ovo sve ostalo je od danas do sutra. Međutim, ova je zemlja daleko ispod i pitanje je šta će se dešavati. Vas vidim mladog da radite. Danas je rijetkost vidjeti mladog čovjeka na ulici. Onaj ko ima interesa, bilo gdje da ode, otići će negdje, neće čekati ovdje.

Vlada Federacije BiH usvojila je odluku kojom je u okviru budžeta za 2022. uspostavljen program novčane pomoći nezaposlenim osobama. Nadležni su pripremili listu nezaposlenih osoba sa evidencije službi za zapošljavanje na dan 31. avgust, a iz koje su isključene osobe koje su dobile pomoć po drugim osnovama.

Amela Mulać, šefica Biroa za zapošljavanje Novo Sarajevo, objašnjava:

– Nezaposlena osoba sa datumom 31.08.2022. je osoba koja stiče pravo na novčanu naknadu od 100 KM. S tim da je dužna da u Općinskom birou u Kantonu Sarajevo dostavi transakcijski račun, ne bankovni, karticu, već transkacijski račun, popuni zahtjev u Birou u šalter sali kod naših kolega.

Velika ekonomska kriza i inflacija koja je pogodila i našu zemlju, razlog je velikih gužvi ispred službi za zapošljavanje. Mulać ističe da građani nemaju razlog da paniče jer ima dovoljno vremena da svi predaju potrebne papire.

Nezaposlene osobe trebaju najkasnije do 30. oktobra nadležnoj službi za zapošljavanje dostaviti valjan podatak o svom transakcijskom računu. Za isplatu pomoći, Federalno ministarstvo finansija je izdvojilo 27 miliona maraka.