Kandidat za sudiju Ustavnog suda odbio Čavaru: Neću učestvovati u neustavnim i nezakonitim radnjama!

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara imenovat će četiri suca u Ustavni sud FBiH, ali unatoč svim procedurama, samoinicijativno i bez mandata, poziva kandidate na razgovor.

Predsjednik Čavara time izravno krši Ustav Federacije BiH i oduzima ovlasti Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine koje je već provelo zakonom propisanu natječajnu proceduru i koje je jedino nadležno za to.

Na ovakvo ponašanje nije ostao imun i jedan od kandidata za sudiju ustavnog suda FBiH Enver Išerić koji je uputio pismo Čavari:

„Kao kandidat za sudiju Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine obaviješten sam iz vašeg ureda, a putem telefona, da namjeravate obaviti intervjue sa kandidatima za tu poziciju.

Bilo bi korektno i ispravno gospodine predsjedniče, ako ste već namjeravali obaviti te intervjue, da kandidatima uputite pozive u pisanoj formi i navedete pravni osnov koji vam omogućava ili po kojem ste obavezni obaviti intervju sa kandidatima, a prije donošenja odluke o imenovanju.

Takvog pravnog osnova gospodine predsjedniče nema niti u jednom pravnom aktu i ne možete sami sebi propisivati obaveze, ovlaštenja i odgovornosti. Izvolite gospodine predsjedniče imenujte kandidate sa liste koja vam je dostavljena od strane Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine i na osnovu mišljenja Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine“, kazao je Išerić, inače doktor pravnih nauka.

“Umjesto uvođenja novih procedura u postupak izbora sudija Ustavnog suda”, napominje Išerić, “bilo bi bolje da ste se pobrinuli da svoje ustavne obaveze izvršavate blagovremeno i u skladu sa Ustavom i zakonima ove države”.

„Znam da je neobično da se kandidat za određenu poziciju na ovakav način obraća organu koji vrši imenovanje, ali gospodine predsjedniče Vi ste odavno izgubili kredibilitet da imenujete osobe na ovakvu odgovornu poziciju. Ako imamo u vidu činjenicu da je na čelu komisije Visokog sudskog i tužilačko vijeća bio predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, onda je sve farsa ovih konkursnih procedure upotpunjena. Zbog toga želim da vas obavijestim da, kao kandidat za sudiju Ustavnog suda neću učestvovati u neustavnim i nezakonitim radnjama i procedurama, te se zbog toga neću odazvati na intervju, odnosno razgovor sa vama“, poručio je Išerić.

Inače, dopredsjednici Federacije BiH Melika Mahmutbegović i Milan Dunović pisali su visokom predstavniku Christianu Schmidtu povodom najave predsjednika FBiH Marinka Čavare da imenuje četiri suca Ustavnog suda FBiH, sa tvrdnjama da već samoinicijativno i neovlašteno poziva pristupnike na razgovore.

“Predsjednik Čavara nema ovlaštenja i zakonskog osnova, ali ni kompetencija da se preispituju i intervjuišu kandidati za sudije Ustavnog suda Federacije BiH za koje je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH već provelo konkursnu proceduru i dostavilo mišljenje Ustavnog suda Federacije BiH o kandidatima”, stoji u pismu koje su potpisali Dunović i Mahmutbegović.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
UŠASNA TRAGEDIJA: VOZAČ UMRO ZA VOLANOM, POVRIJEĐENO JOŠ PET OSOBA

Vozač (59) GSP preminuo je večeras tokom vožnje u Beogradu. Kako saznaju mediji, sve se odigralo na ulgu Trgovačke i Pročitaj više

Dejan priznao da je prešao u islam, ali sve Dalilino spalio: Ni mrtav se ne bih pomirilo s njom! Ovo su mu planovi s frizerkom!

Dejan Dragojević, koji je priznao da je promijenio vjeru u islam, na sve načine pokušava da svoju vezu sa frizerkom Pročitaj više

Počelo je snimanje filma o legendarnom Džeju Ramadanovskom: Evo ko tumači glavnu ulogu, a u pitanju je poznati denser!

Film o pokojnom pjevaču, Džeju Ramadanovskom, počeo je da se snima prije dvije nejdelje, a denser, koji će ga glumiti Pročitaj više

SVI SU TI SPAVALI SA ŽENOM, CEO STRUČNI ŠTAB! Murinjo mu surovu istinu SASUO U LICE, o onda je između njih SVE PUKLO!

Poznati fudbaler Mesut Ozil odlučio je nedavno da okači kopačke o klin, i ode u zasluženu penziju. Možda mu je ovo i Pročitaj više