Kategorije
VIJESTI

KAPIDŽIĆ IZNIO ŠOKANTNE PODATKE: “Arheološko nalazište na Ilidži staro 6000 godina je bilo sačuvano sve do dolaska Konakovića. Tada su ga bageri preorali!”

Ističe kako nije dozvolio dalju izgradnju u Butmiru gdje se nalaze dokazi o postojanju civilizacije na ovom terenu stari 6.000 godina, a što je Konaković tražio.

Član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Faruk Kapidžić odgovorio je na prozivke Elmedina Konakovića koji ga je optužio da stopira izgradnju u Sarajevu i to zajedno sa HDZ-om i SNSD-om. Kapidžić je rekao kako Konaković zastrašuje članove Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH te da želi uništiti naselje iz doba neolita u Butmiru.

“Zašto Konaković ulazi u diskusije sa mnom? Ti razlozi su zbog toga što od svake institucije napravim Ured za borbu protiv korupcije i tu je najosnovniji problem. Problem s Ministarstvom je bio dok sam ga vodio, kada sam otišao niko ga ne problematizira i ono faktički ne postoji. Kad sam došao u Komisiju napravljen je problem, a nikada ranije nije problematizirana”, rekao je Kapidžić na N1 televizije.

Optužio je Konakovića da zastrašuje članove Komisije i prijeti im, a da ih on štiti.

 

“Na stručne ljude ne možete djelovati strahom”, rekao je.

 

Ističe kako nije dozvolio dalju izgradnju u Butmiru gdje se nalaze dokazi o postojanju civilizacije na ovom terenu stari 6.000 godina, a što je Konaković tražio.

“Imamo u Butmiru nalazište iz ranog kamenog doba neolita i tu su vršena iskopavanja kada je bila Austrougarska. Tu su na metar i po ispod zemlje vaze, dokazi postojanja na ovom terenu već 6.000 godina. To je bilo sačuvano do trenutka kada Konaković je sa SDA došao za premijera KS i s bagerima ušli i preorali za hotel, omogućili investitoru dozvole mimo Komisije. Planirane su i nove izgradnje o pomjeranju arheološke granice na Ilidži, nisam dozvolio. Naravno da će Konaković da vrisne. Kome je on obećao šta – ja ne znam”, rekao je Konaković.

“Arheološko nalazište na Ilidži staro 6 hiljada godina je bilo sačuvano sve do dolaska Konakovića. Tada su ga bageri preorali!”

(N1)

Napišite Komentar..