KASPAROV VJERUJE DA ĆE PUTIN ZAVRŠITI KAO I SVI DIKTATORI: “Uznemiruje me da Milanović ne prepoznaje činjenicu da rat u Ukrajini nije…”

VIJESTI

Šahovska legenda, Gari Kasparov, ruski disident i žestoki protivnik Putina govorio je o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Danas se obilježava tačno osam mjeseci od ruske invazije na Ukrajinu, a Kasparov je rekao da je Putin invaziju na tu zemlju započeo još prije osam godina, aneksijom Krima.

“Ovo je osam mjeseci od ovog konačnog napora da uništi Ukrajinu i obnovi Rusko carstvo. Kao što vidimo, ukrajinski herojski otpor i solidarnost svijeta uništili su Putinove planove. Još je prerano za slavlje, ali jasno je da je Ukrajina na putu prema pobjedi”, rekao je Kasparov.

O Milanovićevim izjavama
Putinove nade o rastakanju zapadnog ujedinjenja ne uspijevaju, smatra šahovska legenda, ali vide se neki disidentski glasovi.

“Nažalost, jedan od njih je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović i mađarski premijer Viktor Orban i neki drugi. No, Europska unija je ujedinjena, kao i SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo. Svi su ujedinjeni u toj koaliciji i čini mi se da ovaj trend ide u korist Ukrajine. Iako će zima biti vrlo hladna, ne vidim nikakav zaokret u stavovima Amerikanaca i Europljana”, rekao je Kasparov za N1.

Komentirao je i to što se predsjednik Milanović protivi obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

“Zahvalan sam Milanoviću za ono što je učinio za mene i moju porodicu 2014. godine i uvijek ću mu biti zahvalan što mi je pružio ruku pomoći kad je bio hrvatski premijer, ali sada smo u situaciji gdje je Ukrajina izložena barbarskim napadima od strane Rusije i uznemiruje me da predsjednik Hrvatske, zemlje koja je pretrpjela sličnu agresiju, koja zna koliko je bolno izgubiti teritorij, imati izbjeglice i platiti ogromnu cijenu za povratak teritorija, ne prepoznaje činjenicu da rat u Ukrajini nije samo rat koji bi trebao pomoći Ukrajini vratiti teritorijalnu cjelovitost. To je rat između slobode i tiranije i smatram da je naša dužnost pomoći Ukrajini da se odupre i pomoći joj obukom vojnika u Hrvatskoj. To je najmanje što Hrvatska može učiniti da bi dala svoj doprinos za zajednički cilj”, rekao je Kasparov.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

“Mobilizacija neće završiti dokle god je Putin na vlasti”
Komentirajući Putinovu odluku o djelomičnoj vojnoj mobilizaciji, Kasparov je rekao da se to samo zove djelomična mobilizacija.

“Čini se da ona neće završiti dokle god je Putin na vlasti. Ljudi svojim odlaskom govore što misle o Putinu, ne shvaćaju za što se on bori. Ima resurse, ali neće potrajati dugo. Mislim da će do proljeća Rusiji ponestati oružja, doživjet će i bankrot. Ako uspijemo zadržati jedinstvo ove zime, dogodine ćemo vidjeti Ukrajinu koja je pobjednica”, rekao je Kasparov.

Putin će, kaže šahovska legenda, završiti kao i svaki diktator prije njega.

“Mene ne zanima kako će se to dogoditi, važno je kada će se to dogoditi. Hoće li to biti od njegovih saradnika ili drugačije, on će postati dijelom vrlo mračne historije, ali historije. Ako govorimo o tome ko će zamijeniti Putina, to je loša vijest za Putina, jer nije dobro imati dobrog cara nakon lošeg cara, moramo govoriti o tome što će zamijeniti Putina. Trebamo institucionalnu promjenu, treba napustiti koncept carstava i priznati da u 21. vijeku carstva ne postoje. Nadam se da će nova slobodna demokratska Rusija biti temeljena na načelima konfederacije, možda će izgubiti neke teritorije poput Čečenije, možda će se neke nacionalne republike otcijepiti, ali neće biti prijetnje susjedima. Vrijeme je da uništimo imperijalni virus iz tijela Rusije”, rekao je Kasparov.

“O kakvoj opoziciji u Rusiji govorimo?”
U Rusiji opozicija ne postoji, kaže.

“O kakvoj opoziciji govorimo? Oni koji su prosvjedovali na ulicama ili su u egzilu, poput mene, ili su ubijeni. Oni koji su imali hrabrosti suprotstaviti se, sada su ili u egzilu ili u zatvoru. Ovo je prava diktatura koja vlada u Rusiji, jedna imperijalistička politika”, rekao je Kasparov.