Kazne od 100 do 300 KM: Policajci su bili nepristojni, jedan mi je rekao: ‘Šta bi bilo da ja dođem u Sarajevo i ispred Vječne vatre mašem srpskom zastavom’

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka danas su uručili prekršajne naloge licima A.S. i A.A. iz Kalesije, te E.M. iz Ključa zbog toga što su isticali, kako se navode, “ratne zastave Armije RBiH”.

Dodaje su da su im nalozi uručeni zbog počinjenog prekršaja “Svađa, vika, vriska i nepristojno ponašanje” iz člana 7. Zakona o javnom redu i miru.

“Prilikom obavljanja redovnih poslova i zadataka, policijski službenici, u Banjaluci u ulici Manjačkih ustanika izvršili su zaustavljanje i kontrolu sedam putničkih vozila i tom prilikom uočili da su na vozilu marke Renault kojim je upravljalo lice A.S., vozilu marke BMW kojim je upravljalo lice A.A. i vozilu marke Škoda kojim je upravljalo lice E.M. istaknute ratne zastave Armije Republike BiH, čime su navedena lica nepristojnim ponašanjem i isticanjem simbola počinili navedeni prekršaj”, navodi se u saopćenju policije.

O događaju je obavješten dežurni sudija Osnovnog suda u Banjaluci – Odjeljenje za prekršaje.

Za ovaj prekršaj, navodi se, predviđena je kazna od 100 do 300 KM.

Kako smo dobili zastavu?

Zastava Republike Bosne i Hercegovine usvojena je 1992. godine nakon sticanja nezavisnosti od bivše Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (SFRJ) i predstavljala je državni simbol međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine nakon što je Predsjedništvo RBiH 24. februara 1993. godine donijelo odluku o tekstu Ustava koji je postao pravosnažan 14. marta 1993. godine. Zastava koja je potvrđena Ustavom Republike Bosne i Hercegovine (Članom 8.), u zvaničnoj upotrebi bila je od 1992-1998. godine kada je usvojena nova zastava Bosne i Hercegovine.

Pitanje aktuelne zastave Bosne i Hercegovine nije rješavano mirovnim sporazumom 1995., kojim je konstituirana današnja Bosna i Hercegovina već je BiH novu zastavu dobila 4. februara 1998. godine. Obzirom da se tadašnja aktuelna vlast nije mogla dogovoriti oko toga kako bi trebala izgledati zastava BiH, Visoki predstavnik za BiH, Carlos Westendorp odbacio je, kako je tada saopšteno, “sve autohtone” prijedloge bh. političara te iznio nekoliko “neutralnih prijedloga” za koje zastupnici Parlamentarne skupštine BiH ponovno nisu uspjeli prikupiti potrebnu većinu, obzirom na suzdržanost svih zastupnika SDS-a i HDZ-a. Zbog toga je Westendorp donio Odluku o nametanju Zakona o zastavi BiH kojom je proglasio sadašnju zastavu.

Ustav Republike Bosne i Hercegovine iz 1993. godine na svojevrstan način demantuje navode ‘nacionalnog vrijeđanja’, obzirom da se u odjeljku Ustava koji detaljno pojašnjava šta i koga su predstavljali tadašnji državni simboli govori i o zajamčenoj ravnopravnosti naroda na koje se odnosi.

“U Republici Bosni i Hercegovini zajamčena je ravnopravnost naroda Bosne i Hercegovine i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive. (…) Narodima Bosne i Hercegovine — Hrvatima, Muslimanima, Srbima i pripadnicima drugih naroda koji u njoj žive obezbjeđuju se uslovi za afirmaciju nacionalnih vrijednosti i za slobodno ispoljavanje nacionalnih osobenosti u skladu sa potrebama zajedničkog života. (…)U skupštinama društveno-političkih zajednica, organima koje one biraju, Predsjedništvu Republike Bosne i Hercegovine i drugim državnim organima obezbjeđuje se srazmjerna zastupljenost naroda Bosne i Hercegovine i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive. (…) U Republici Bosni i Hercegovini u službenoj upotrebi je srpskohrvatski odnosno hrvatskosrpski jezik ijekavskog izgovora. Oba pisma — latinica i ćirilica su ravnopravna. (…) Grb Republike Bosne i Hercegovine je štitastog oblika, plave boje, podijeljen na dva polja dijagonalnom gredom bijele boje sa po tri ljiljana zlatnožute boje u svakom polju.”

Šta kaže struka?

Entitetske policije su u proteklih nekoliko godina više puta kaznile građane koji su isticali zastave naroda, entiteta ili bivše države. Ove kazne izdavane su na osnovu prekršajnih naloga zbog izazivanja nacionalne netrpeljivosti ili vrijeđanja na nacionalnoj osnovi, ali pravni i sigurnosni eksperti upozoravaju da je ovakvo postupanje policije proizvoljno i nezakonito.

Emir Burina kažnjen je novčano jer je nedaleko od Sarajeva, na teritoriji Republike Srpske, razvio zastavu Republike BiH. U junu 2020. godine, Burina se fotografisao sa istaknutom zastavom Republike Bosne i Hercegovine na području vrela Miljacke zbog čega je kažnjen sa 200 konvertibilnih maraka.

“Smatrajući da sam u Bosni i Hercegovini, otišao sam na vikend da posjetim i vidim vrelo Miljacke. Zastavu sam uzeo od planinara koji su bili tu i koje sam sreo na izvoru”, rekao je Burina za Birn.

Kažu mi da sam kažnjen. Javljam se u stanicu dežurnom policajcu i pokažem kovertu. On me stavlja na čekanje oko 25 minuta ispred, gledajući me kroz stakleni portal. Poslije me pozvao u kancelariju gdje su bile još dvije osobe. Tu je poveo informativni razgovor gdje su bili i malo drski. (…) Kaznu sam platio jer sam imao poslovni put”, ispričao je tad Burina.

Otkrio je da mu je teško palo što su policajci MUP-a RS napisali da je BiH takozvana država.

– Policajci su bili malo i nepristojni. Kada sam im rekao da mi nije bila namjera nikoga uvrijediti, jedan od njih mi je rekao: “Šta bi bilo da ja dođem u Sarajevo i ispred Vječne vatre mašem srpskom zastavom.” Ali ja nisam mahao, nisam bio u gradu, na kraju krajeva, zašto legitimna zastava moje zemlje nekoga vrijeđa – kazao je na kraju Barina.

“Ovi događaji se sankcionišu kao prekršaj po Zakonu o javnom redu i miru iz člana 8., vrijeđanje na nacionalnoj osnovi, istakli su u MUP-a RS.

Stručnjak za ustavno pravo Kasim Trnka smatra da svako ko ima problem sa policijom zbog isticanja zastave Republike Bosne i Hercegovine treba da uzme advokata i pokaže “koliko je sve skupa to besmisleno”.

“To bi svaki sud oborio. Nema nikakvog osnova da se progone zbog toga. To neko može misliti da je to povreda ili izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, ali isticanje zastave s ljiljanima, navodno da je to ratna zastava Bošnjaka – to nije tačno. U Ustavu RBiH, međunarodno priznate države, tačno je utvrđeno da država ima grb i zastavu. Tačno je opisan izgled tog grba i zastave – bijela zastava sa grbom na sredini. Dakle, to je jedan legalan i legitiman simbol jedne države koja je bila međunarodno priznata. Tvrditi da to izaziva nacionalnu i vjersku mržnju nema nikakve osnove”, kazao je Trnka, prenosi Birn.

Trnka smatra da bi građani BiH trebali sve predmete koji se tiču kazni zbog isticanja zastava voditi do Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

“Siguran sam da bi dobili takvu parnicu i da bi to bio primjer da se ne mogu poduzimati takve radnje te da to bude akt pomirenja među narodima u BiH, tvrdi Trnka, te ističe da ne bi trebalo da trobojka bude sankcionisana, ako je to trobojka koja je predviđena propisima Republike Srpske. To se mora poštovati”, zaključio je Trnka.

Adnan Bajrić je zajedno sa Sejfudinom Tokićem u Banjoj Luci, prilikom pokušaja održavanja konferencije za medije povodom godišnjice prijema BiH u Ujedinjene nacije, istakao zastavu Republike Bosne i Hercegovine. Tada su on i Tokić privedeni, a potom i optuženi zbog, kako je navedeno u saopćenju Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci, djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Mješanje  zastava

Zastava Armije Republike Bosne i Hercegovine izgleda ovako:

Zastava Republike Bosne i Hercegovine usvojena je 1992. godine, a u zvaničnoj upotrebi bila je od 1992. do 1998. godine, kada je usvojena nova zastava Bosne i Hercegovine. Zastava RBiH izgleda ovako:

Obje navedene zastave zasnovane su na grbu dinastije Kotromanić. Među njima, jasno je, postoje sličnosti. Ipak, zastave se međusobno razlikuju u više elemenata. Na zastavi Armije Republike Bosne i Hercegovine jasno se ističe da je ona simbol ove oružane formacije te se, za razliku od zastave Republike BiH, iza grba sa ljiljanima nalaze dva ukrštena zlatna mača.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
POTRESNA ISPOVIJEST OCA NASTRADALOG EDINA ZEJĆIROVIĆA: “UBICE SU SE HVALILE TIME ŠTA SU EDINU SVE URADILI”

Sudski postupak koji se vodio protiv ubica Edina Zejćirovića u potpunosti je okončan. Prema pravosnažnoj presudi, dvojici ubica smanjena je Pročitaj više

CHRISTIAN SCHMIDT PONOVO U AKCIJI: Promijenit će Ustav FBiH da još više ojača HDZ – ko dobije podršku 2/3 Hrvata u Mostaru bit će vladar Federacije!

Kako bi obezvrijedio Lendin potpis, u OHR-u su proteklih mjeseci tražili rješenje koje bi, istovremeno, ojačalo HDZ BiH, odnosno (pot)predsjednika Pročitaj više

Monstrum pušten na slobodu!

Bojan Prodan iz Višegrada, osumnjičen za napad na Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada pušten je na Pročitaj više

EKSPRESNA REAKCIJA ŽELJKA KOMŠIĆA: “Gospodine Schmidt, ukinite izbore i sa američkim ambasadorom birajte vlast i sastav parlamenta u Federaciji BiH!”

"Umjesto navedenog navodnog rješenja koje bi Schmidt trebao nametnuti, predlažem mu da razmisli o jednostavnijem, efikasnijem i neskriveno jasnijem šovinisticko-fašističkom Pročitaj više