KECMANOVIĆ POHVALIO KAJGANIĆA: Hapšenjem Debevca i Mehmedagića olakšan posao odbrani Milorada Dodika!

VIJESTI

Dugogodišnji savjetnik Milorada Dodika, profesor Nenad Kecmanović smatra da će hapšenje predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, dodatno kompromitirati Sud BiH i tako olakšati posao pravnom tim koji brani Dodika.

Suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku moglo bi da presudi svjedoku Christianu Schmidtu i postane jedan od najbizarnijih događaja u nemogućoj državi BiH, pogotovo otkako je uhapšen predsjednik Suda BiH Ranko Debevec koji vodi taj proces, poručio je Kecmanović.

On je kazao da sudski proces protiv legalno izabranog predsjednika Republike Srpske na Sudu BiH kao da postepeno zapada u ćorsokak, te podsjetio da je Dodikov tim, pojačan zagrebačkim advokatom Antom Nobilom, pozvao Schmidta kao svjedoka.

On je dodao da će se “Schmidt naći u neprilici da objašnjava na osnovu čega se predstavlja kao visoki predstavnik i sa kojim pravom je proglasio zakon kojim štiti svoj lažni status”.

“Unakrsno ispitivanje Schmidta, ne samo da će zabaviti publiku u sudnici nego će srušiti cijeli proces”, naveo je Kecmanović u autorskom tekstu za “Politiku”.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Kecmanović je rekao da “ovo hapšenje nije moglo bez Schmidta, koji hapšenjem Debevca i Osmana Mehmedagića hvata balans sa predstojećom presudom Dodiku, ali da to, istovremeno za advokate predstavlja argument da je sud kompromitovan, pa i proces vođen pod predsjedavanjem krivično sumnjivog lica”.

Kecmanović je naveo da “sarajevska čaršija nije skočila u odbranu Ranka slovenačko – jevrejskog građaniste, nego sve više nadrndana na SAD i Schmidta zbog Gaze brani svog Osmana, Alijinog ratnog tjelohranitelja Osmicu, koga su SAD poslije dugog i vjernog služenja pustili niz vodu”.

“Da li će i Schmidta, koji je kresnuo šibicu u zapaljivoj BiH ili će ga pustiti da izazove požar u kome će gorjeti EU”, upitao je Kecmanović.

Slobodna Bosna