Kategorije
SVIJET

Kineska raketa teška 23 tone past će na Zemlju ovog vikenda: Niko još ne zna gdje, moguće su i žrtve

Prvi stepen masivne kineske rakete Changzheng 5B (Dugi marš 5B) trenutno se vrti izvan kontrole u nestabilnoj orbiti te će pasti na Zemlju ovaj vikend, najvjerojatnije u nedjelju, pri čemu bi potencijalno moglo doći do materijalne štete ili čak ljudskih žrtava.

Riječ je o 23 tone teškom vozilu koje je prije četiri dana u orbitu poguralo Wentian, najnoviji naučni modul kineske svemirske stanice Tiangong.

Wentian, kabina s nizom mikrogravitacijskih laboratorija, spojio se sa središnjim modulom Tianhe u kojem se trenutno nalaze kineski taikonauti.Rastuća kineska svemirska postaja ponos je svemirskog programa Pekinga, pogotovo s obzirom na to da je, za razliku od Međunarodne svemirske postaje, rezultat napora samo jedne države – Kine. No, vozilo koje je Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) namijenila za gradnju stanice – rakete Dugi marš – predstavlja potencijalnu opasnost po ljude na Zemlji.

Službeni je stav Pekinga da je ta opasnost “iznimno mala”.

Glasnogovornik kineske vlade Zhao Lijian rekao je u četvrtak da će “većina dijelova rakete izgorjeti u atmosferi”.

No, tokom prvog takvog lansiranja 2020. godine dijelovi rakete pali su na Obalu Bjelokosti i pogodili nekoliko kuća.

Drugo lansiranje, u kojem je postavljen središnji modul kineske stanice, odrađeno je prošle godine, a dijelovi Dugog marša pali su u more pokraj Maldiva.

Prema procjenama analitičara, opasnost da netko bude povrijeđen ili ubijen u padu dijelova rakete je između 0,1 i 0,4 posto.

Prema najnovijim procjenama stručnjaka iz kompanije Aerospace Corporation, objavljenim u petak, kineska raketa trebala bi pasti na Zemlju oko 2,24 sata u noći sa subote na nedjelju po našem vremenu.

Još devedeset minuta i jednu orbitu kasnije, putanja raketu vodi iznad Sicilije, juga Italije i Grčke, a u sljedećoj orbiti, ukupno 270 minuta nakon procijenjenog trenutka pada, raketa će prelijetati središnji dio Italije, Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

Ako dođe do pada u jednom od posljednja dva navedena preleta, pad i izgaranje rakete gotovo će sigurno biti vidljivo iz Bosne i Hercegovine i regiona.