Kategorije
VIJESTI

KLJUČNA BORBA OVIH IZBORA: “Glas Komšiću vrijedi duplo u odnosu na Bećirovića i Izetbegovića, u Predsjedništvu mora…”

Piše: A. Čorbo-Zećo

“Krišto, Cvijanović i Izetbegović, ne daj Bože”! U jednoj rečenici bivša profesorica PMF-a Lamija Tanović za Mrežu FTV-a izrekla je svoju bojazan za ovakav mogući ishod pobjednika u utrci za člana Predsjedništva BiH.

„Komšić, Bećirović i Šarović, to je dobra kombinacija, čak i da tu dođe Željka Cvijanović, to je još uvijek dobra kombinacija“, ustvrdit će prof. Tanović.

Očito potpuno svjesna da 2:1 za Bosnu i Hercegovinu u Predsjedništvu BiH je ključna borba ovih izbora, naravno uz Hrvate iz građanskih opcija u Domu naroda, kako bi se konačno prekinula dominacija HDZ-a BiH, koji je svoju nadmoć i ruke u Domu naroda koristio isključivo za blokade!

 

Reuf Bajrović, potpredsjednik Američko-evropske alijasne u matematičkom preračunu upozorava da Komšić ne smije izgubiti.

„Borjana Krišto može računati na oko 190.000 glasova što je zbir glasova Dragana Čovića i ostalih kandidata koji su sada u tom tzv. HNS. Ako Komšić izgubi 10-ak posto glasova u odnosu na 2018. godinu, dakle ako ljudi koji su glasali za njega sada promijene preferencije i on završi ispod 200.000 glasova ja se bojim da bi on mogao izgubiti izbore i da bismo mi mogli izgubiti BiH“, kazao je Reuf Bajrović.

Ono što je zapravo najjasnije već i svakom političkom laiku je činjenica, da iako kampanja nije ni počela, nije važno hoće li pobijediti Bakir Izetbegović ili Denis Bećirović, već to da li će se u Federaciji politika HDZ-a konačno poslati u prošlost.

U tome se jasno mora vidjeti da protukandidat Željku Komšiću nije samo Borjana Krišto.

 

Sigurno je da glasačima SDA koji će ‘zbijenih’ redova podržati Bakira Izetbegovića, jer Denis Bećirović, zahvaljujući podršci 11 stranaka (od kojih su neke već na političkom smetljištu) donosi dozu straha.

Dakle, Denis Bećirović ima potencijal da odnese određeni broj glasova Komšiću i obrnuto. S obzirom na ideološki šaroliku 11-orku jasno je da su mogući međusobni sukobi, što bi u konačnici moglo Bećirovićeve glasove odnijeti Komšiću.

No, uspavanost i uvjerenost u Komšićevu pobjedu mogla bi odrediti neodlučne da svoju preferenciju ipak daju Bećiroviću, kako bismo eventualno imali dva kandidata iz građanskih opcija.

Komšić je bio taj koji je odlučio svoju političku karijeru staviti na kocku ulaskom u vlast sa SDA, pri čemu je glasno isticao dva osnovna razloga za to. Deblokadu NATO puta BiH, odnosno dostavljanje ANP-a kao uslov za formiranje Vijeća ministara, i zaustavljanje etničke podjele BiH kroz HDZ-ove zahtjeve o izmjenama Izbornog zakona, što je uostalom bilo i Komšićevo predizborno obećanje, na kraju sve je to ispunjeno.

Vrijeme je pokazalo da je Komšić dobio obje bitke koje su od suštinske važnosti za sudbinu države, zato i zapažanje prof. Tanović koja napominje da ‘odlučnost’ Komšića vole građani BiH valja cijeniti. Stoga birači moraju znati da glas za Željka Komšića vrijedi duplo u odnosu na onaj dat Bećiroviću ili Izetbegoviću. U Predsjedništvu moramo imati 2:1 za Bosnu i Hercegovinu.

(NAP)