Ko je Komšić pitaju se mediji u Hrvatskoj: Otac Marko je Hrvat, majka Danica bila je Srpkinja i poginula je tokom rata u Sarajevu. Željko je kršten ali se izjašnjava kao agnostik…

VIJESTI

Piše:​Robert Bajruši

Rodio se 1964. godine u Sarajevu, otac Marko po nacionalnosti je Hrvat, a majka Danica, rođena Stanić, bila je Srpkinja i tokom rata je poginula u rodnom Sarajevu. Željko Komšić se izjašnjava kao Hrvat, kršten je u katoličkoj crkvi, ali se kasnije deklarisao kao agnostik. Zbog ratnih zasluga primio je orden Zlatni ljiljan, što je jedno od najviših priznanja za nekadašnje pripadnike Armije BiH.

Prošlo je čitavo desetljeće otkad je objasnio koliko mu je nevažan podatak da je etnički Hrvat, što je obrazložio izjavom kako ga “zanima gdje se dijele ti certifikati za hrvatstvo da se prijavi jer članovi Predsjedništva su Srbin, Bošnjak i Hrvat, a ne ekskluzivni predstavnici bilo kojeg kolektiviteta”.

Komšićeva kampanja zvučala je kao da želi odbiti hrvatske birače, i tako je u julu žestoko optužio Kolindu Grabar-Kitarović za – ustaštvo: “Predsjednica Republike Hrvatske ponovo se na drzak način miješa u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine i podupire HDZ-ovu lažnu i izmišljenu borbu za tzv. konstitutivnu jednakopravnost. To što Grabar-Kitarović pokušava oživjeti poražene vrijednosti kao što su rasna i etnička diskriminacija jedino je dokaz u kakvom se posebnom stanju danas nalazi Hrvatska. Evropa mora pomoći Hrvatsku, možda i više nego Bosnu i Hercegovinu. Imaju na čelu jedne države predsjednicu koja promovira rasnu i etničku diskriminaciju dok pjevuši ustaške pjesme”.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Ovih dana optužio je Dragana Čovića da s Miloradom Dodikom pokušava sklopiti pakt kako bi njih dvojica zavladali cijelim političkim prostorom s ciljem uništenja i podjele Bosne i Hercegovine.

“Oni tad mogu raditi što hoće. Njihov osnovni plan bio bi ucjena političkog Sarajeva, odnosno probosanskih stranaka. Kada ne bi pristali, a ja se nadam da na ucjene takve vrste nitko od stranaka sa sjedištem u Sarajevu ne bi pristao, oni bi išli na maksimalno zatezanje situacije, pa čak i na varijantu tih planova B, C, D ili koliko ih već imaju, da se u jednom trenutku i jedan i drugi povuku iz Predsjedništva i ostave Predsjedništvo BiH bez dva člana, samo s jednom članom, bez legaliteta i legitimiteta, i tako izvrše udar na vrh države, po scenariju kako je to počelo u bivšoj Jugoslaviji; odsječete šefa države i koja onda vlast postoji i šta funkcioniše?” smatra Komšić.

Jutarnji list