KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ UPOZORAVA: Trebamo li novi rat da Bosna i Hercegovina napreduje prema EU-u; Svima je jasno šta rade Milorad Dodik i Vladimir Putin…

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u petak u razgovoru za portugalsku novinsku agenciju Lusu da je nezadovoljna što Europska unija nije otvorila pregovore o članstvu s Bosnom i Hercegovinom jer bi ondje mogao eskalirati konflikt započet sukobom Rusije i Ukrajine.

“Jako sam kritična prema EU-u. Čini me zadovoljnom činjenica da je Ukrajina dobila status kandidata, ali istovremeno jako zamjeram što još uvijek nisu otvoreni pregovori s BiH”, izjavila je 54-godišnja Grabar-Kitarović.

Bivša predsjednica Hrvatske sudjelovala je u petak u portugalskom gradiću Estorilu na konferenciji o globalnim izazovima. Na tom godišnjem skupu “Estoril Conferences” sudjelovala je i dok je bila predsjednica Hrvatske od 2015. do 2020. godine.

U području tzv. Zapadnog Balkana status kandidata za članstvo u EU imaju Srbija, Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija dok su BiH i Kosovo tek potencijalne kandidatkinje.

Upitana o potencijalnim opasnostima za destabilizaciju te regije, Grabar-Kitarović je spomenula situaciju na Kosovu, gdje se nalazi misija NATO saveza, te posebno situaciju u BiH.

“Pitam se trebamo li novi rat da ta zemlja napreduje prema EU-u”, upozorila je konzervativna političarka koja je bila i ministrica vanjskih poslova Hrvatske, posljednje zemlje koja je ušla u Europsku uniju 2013. godine.

Napomenula je kako BiH mora dovršiti provođenje reformi u području politike, pravosuđa, demokracije i administracije te da ta država treba ostati cjelovita.

“Razdvajanje BiH je apsolutno neprihvatljivo za sve nas”, izjavila je.

Bivša predsjednica RH je rekla kako Rusija i Srbija imaju otvorene odnose i surađuju pa zato Beograd nije uveo sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

“Također nije niti tajna da Milorad Dodik redovito putuje u Rusiju na razgovore s Vladimirom Putinom o situaciji i putu kojeg slijedi”, napomenula je Grabar-Kitarović.

“Iskreno, da sam na mjestu predsjednika Putina, gdje bih počela praviti probleme? Sigurno ne na svojoj granici, niti u direktnom konfliktu s NATO-om”, rekla je.

Grabar-Kitarović, koja je od 2011. do 2014. bila pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju, napomenula je da “situacija u BiH zaslužuje posebnu pažnju” ako je cilj završiti sukob u Ukrajini i izbjeći bilo kakvu novu eskalaciju tog konflikta.

Smatra da bi oružani sukob između Rusije i Ukrajine, koji je započeo 24. februara, mogao potrajati jer trenutačno ne vidi želju za njegovim diplomatskim okončanjem.

“Moramo nastaviti inzistirati na diplomatskom rješenju”, poručila je Grabar-Kitarović dodavši da Zapad treba ostati ujedinjen u stavu prema Rusiji te ne popuštati njenim pritiscima.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
NENAD STEVANDIĆ PROVOCIRA: “RS je dokaz da je referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine bio nelegalan”

"Referendum i glasanje je provedeno nezakonito, jer jedan čitav narod nije u tome učestvovao", kaže Stevandić Tokom rasprave na drugoj Pročitaj više

(VIDEO) BRANKA IZ ZVORNIKA SPASILA ŽIVOT NIHADI IZ KALESIJE NAKON ŠTO JE DONIRALA ORGAN POGINULOG SINA

U Podcastu Jedan sat N1 televizije ispričana je nevjerovatna životna priča Branke Vasiljević Todorović iz Zvornika i Nihada Hamzić iz Pročitaj više

EFENDIĆ REAGOVAO NA PORUKU LIDERA SDA: “Ne znam na čemu Izetbegović temelji izjavu kako očekuje da će…”

Naš stav je da imenovanje vlade treba biti riješeno identično kao i na državnom nivou gdje vladu imenuje Predstavnički dom Pročitaj više

“TO JE JADNO…”: Ivana Marić u nevjerici nakon istupa Bakira Izetbegovića…

U obraćanju nakon sjednice Glavnog odbora SDA, predsjednik stranke Bakir Izetbegović ponovo je uzburkao javnost. Ne stišavaju se reakcije na Pročitaj više