KOMPARACIJA FEDERACIJE MINISTRA MUP-a U TEHNIČKOM MANDATU: Uporedio proceduru u Velikoj Britaniji sa onom u FBiH

VIJESTI

Vratimo se još malo na gostovanje ministra unutrašnjih poslova FBIH Aljoše Čampare u emisiji Polis na TVSA  koji je govorio i o formiranju vlasti u FBiH, te uporedio britansku kraljicu i potpredsjednika FBiH Refika Lendu.

“Pa ne može neko ko je posredno izabran blokirati život u FBiH, blokirati izbor vlade FBiH ako neko drugi ima parlamentarnu većinu, pa možete misliti u Engleskoj da se to desi da kraljica ne da mandat nekome zato što joj se ne sviđa neka politička partija koja je pobijedila na izborima”, kazao je Čampara.

 

No, iako je činjenica da britanski monarh, nekada kraljica Elizabeta a danas kralj Charles, odobravaju mandat premijeru Velike Britanije, to je teško usporedivo sa procesom formiranja vlasti u FBiH.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Događaj u kojem Kralj daje mandat premijeru je čisto ceremonijalne prirode, te se naziva “ljubljenje ruke”, a posljednji put da se engleski monarh “miješao” u pitanje izbora premijera se dogodio daleke 1834. godine, prenosi Klix.

Ono što je također suštinska razlika je činjenica da britanski monarh ne učestvuje u izbornom procesu, za razliku od potpredsjednika FBiH koje, iako posredno, biraju članovi Doma naroda FBiH, koji su u kantonalne skupštine došli zahvaljujući glasovima građana.