Komšić: Bijes zbog Schmidtovih odluka usmjeren je na Hrvate, a ne na HDZ koji 30 godina radi na razgradnji BiH

VIJESTI

Hrvati su listom izašli na referendum i odlučili o budućnosti BiH i svojoj budućnosti. Mora se znati da se nisu izjasnili za državu u kojoj neće biti ravnopravni bez obzira na broj, kaže Komšić

Ivo Komšić, bivši član Predsjedništva BiH i nekadašnji gradonačelnik Sarajeva, komentarisao je nedavne odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta o nametanju izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Odluke koje je donio visoki predstavnik Komšić je okarakterisao kao političku volju međunarodne zajednice.

Osporio je Komšić kritike koje su stigle na račun Christiana Schmidta nakon nametanja izborne reforme u izbornoj noći, kazavši da u funkcionalnoj državi trebaju da budu izmireni etnički i građanski interesa.

Ističe da je odgovornost za nefunkcionisanje države prebačena na međunarodnu zajednicu.

– U trenutku kada je EU otvorila vrata za priključne pregovore BiH, krenula je lavina na međunarodnu zajednicu kao najvećeg krivca za stanje u BiH. Odgovornost za nefunkcioniranje države prebačena je na institucije međunarodne zajednice kao da su one vladale Bosnom i Hercegovinom, rekao je Komšić u analizi za Autograf.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Smatra kako se bijes protiv visokog predstavnika pretvorio u bijes protiv Hrvata, a ne protiv HDZ-a koji, kako kaže Komšić, trideset godina radi na razgradnji BiH.

Politička poruka tog bijesa je, kako smatra Komšić, da “Hrvati nisu narod ni narod”.

– Poruka je jasna: Hrvati nisu ni narod, čak ni narodnost nego vjerska zajednica, ostatak prošlosti u BiH, društveni privjesak. Na ovakvoj nacionalističkoj ideologiji legitimirani su u javnim istupima stavovi o konstitutivnosti naroda kao ‘genocidnoj odrednici’. Ne želi se znati da je konstitutivnost institucionalno osiguranje ravnopravnosti naroda i da ta ravnopravnost nije stavljena u referendumsko pitanje 1992. godine tko zna kako bi referendum prošao. Hrvati su listom izašli na referendum i odlučili o budućnosti BiH i svojoj budućnosti. Mora se znati da se nisu izjasnili za državu u kojoj neće biti ravnopravni bez obzira na broj, kazao je on.