KOMŠIĆ ODBRUSIO GRLIĆ RADMANU: “Nije moguć angažman vojske Hrvatske u BiH, ma šta o tome mislili u NATO-u!”

VIJESTI

Nakon što je danas u javnost procurilo pismo hrvatskog ministra Gordana Grlića Radmana generalnom sekretaru NATO-a u kojem ga “upozorava” da bi jedinstvo NATO-a moglo biti ugroženo ukoliko Hrvatskoj bude uskraćeno da pošalje svoje vojnike u mirovnu misiju u BiH, reagovao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“Vojska Republike Hrvatske neće učestvovati u bilo kakvoj misiji NATO-a u BiH, jer je to protivno Dejtonskom mirovnom sporazumu, baš kao što bi to bilo protivno u slučaju Vojske Republike Srbije. Institucije država Bosna i Hercegovina neće za to dati odobrenje čak ni u slučaju da NATO savez pristane na ultimatime hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana”, poručio je večeras Komšić.

On dodaje da ne postoji nikakva argumentacija koja takav angažman može opravdati.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

“Očita namjera vlasti Republike Hrvatske je destabilizacija Bosne i Hercegovine, namjera koja je evidentno posljedica popuštanja međunarodne zajednice pred agresivnom politikom Hrvatske”, naglasio je Komšić.

Komšić ističe da hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman iznosi neistine kada govori o nekadašnjem angažmanu Vojske Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini jer, kako kaže, namjerno previđa dvije itekako važne okolnosti.

“Prvu, da je Republika Hrvatska bila sudionik međunarodnog sukoba što je utvrđeno presudama Haškog tribunala, i drugu okolnost da je kasniji angažman Vojske Republike Hrvatske, temeljem Splitskog sporazuma bio ostvaren tek po odobrenju institucija države Bosne i Hercegovine, a ne po zahtjevu međunarodnih vojnih snaga, pa ni samog NATO-a”, potcrtao je Komšić i zaključio:

“Obzirom da takva vrsta odobrenja ili sporazuma sada nije moguća, nije moguće bilo kakvo angažovanje Vojske Republike Hrvatske u BiH, ma šta o tome odlučivali ili mislili u NATO-u.”