Kategorije
VIJESTI

Komšić ozbiljno “načepio” ruskog ambasadora nakon govora u NSRS: Kalabuhov da se proglasi za šefa “izbornog stožera HDZ-a”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poručio je u ponedjeljak da BiH neće mijenjati vanjskopolitičke prioritete dok u Predsjedništvu ne sjede Kalabuhovljevi “legitimni predstavnici”.

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov danas je u NSRS govorio kako se Hrvatima ne omogućava izbor “legitimnih predstavnika”, te je istakao kako je za Rusiju problem ako BiH postane član NATO-a.

Komšić je u reakciji na govor Kalabuhova podsjetio da je “Bosna i Hercegovina davno putem usvojenih zakona odredila svoje vanjskopolitičke prioritete, (NATO i EU)” i da ih neće mijenjati zato što oni sada predstavljaju problem Kalabuhovu.

“Kada na mjestu odlučivanja o vanjskopolitičkim prioritetima budu sjedili Kalabuhovljevi ‘legitimni predstavnici’ (HDZ) onda će se to možda i desiti. Do tada sigurno neće, ma koliko ambasador prijetio. Kalabuhovu bi umjesto prijetnji korisnije bilo da se proglasi za šefa izbornog stožera HDZ-a”, zaključio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov kazao je u ponedjeljak kako mu je velika čast što se obratio u NSRS kao jedini ambasador te zemlje koji je to do sada uradio.

Kazao je kako se Rusija, kao garant Dejtonskog sporazuma, dosljedno zalaže za striktno poštivanje konstitutivnost naroda i dva entiteta od kojih je “sastavljena” Bosna i Hercegovina.

“Uvjereni smo da decentralizovana arhitektur Daytona osigurava normalno fukcionisanje oba entiteta i predastavlja okvir za normalna život konstitutivnih naroda i ostalih.

Smatramo da će spoljno uplitanje i nametanje rješenja imati dalekosnažne posljedice. Moramo konstatovati ulogu jednog dijela međunarodne zajednice i sebična želja da se implementira njihova politička agenda, posebno kroz nametanje euroatlantskih integracija što je dovelo do korozije Dejtonskog sporazuma”, kazao je Kalabuhov.

Osvrnuo se i na imenovanje “njemačkog državljanina” Schmidta za visokog predstavnika u BiH ocijenivši i to kao primjer loše politike MZ-a.

“Jednako pogubnim smatram sankcije protiv političara koji vode nezavisnu politiku. Sankcije nezavisnim medijima u RS također zaslužuju osudu.

Poštujem suvereno pravo Bosne i Hercegovine da realizuje vanjskopolitičke prioritete, ali imamo i mi pravo naglasiti probleme sa pristupanjem BiH savezima koji provode neprijateljske politike protiv Rusije”, poručio je ruski ambasador u NSRS.

Igor Kalabuhov je istakao želju da se “prošire veze” sa Bošnjacima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini, ali da je nesumnjivo kako je RS “ključni partner Moskve”.

Također, kazao je i kako se radi na otvaranju ambasade Rusije u Banjaluci.

Na kraju svoga obraćanja u Narodnoj skupštini Kalabuhov je govorio o ratu u Ukrajini i uvođenju sankcija Rusiji.

“Zapad iskrivljuje ciljeve ‘specijalne operacije’ u Ukrajini. Vjerujemo da veze između Rusije i BiH imaju veliki potencijal. Činjenica je da se Bosna i Hercegovina odbila pridružiti sankcijama Rusiji dovela je do porasta izvoza iz BiH u Rusiju.

Usprkos insinuacijam da je BiH uvela sankcije Rusiji i zato Bosnu i Hercegovinu svrstavamo u prijateljske države”, naveo je ambasador Rusije i kao potvrdu takvih prijateljskhi odnosa naveo je “produžetak ugovora o snabdijevanju plina na istim uslovima”.