Konačna odluka: Potvrđena optužnica protiv hrvatskih pilota zbog učešća u operaciji “Oluja”

Tuđman je rekao da Srbima treba tobože garantovati građanska prava i javno ih pozvati da se ne iseljavaju, ali istovremeno im, preko radija i televizije, odnosno putem letaka, saopćavati kojim se putnim pravcima stanovništvo kreće, odnosno napušta Hrvatsku, navodi se u optužnici

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je rješenje Višeg suda u Beogradu, čime je i službeno potvrđena prva optužnica koju je srpsko tužilaštvo za ratne zločine podiglo protiv četvorice oficira Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za “ratne zločine podignute u vojno-policijskoj akciji Oluja”.

Radi se o Vladimiru Mikcu (67) iz Ptuja, Zdenku Radulju (69) iz Osijeka, Željku Jeleniću (69) iz Pule i Danijelu Boroviću (64) iz Varaždina. Srbijanski list Politika podsjeća da im se na teret stavlja saučesništvo u ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva.

Drugostepeni sud odbio je žalbe branilaca okrivljenih i potvrdio prvostepenu odluku – stoji u odluci objavljenoj na stranicama Apelacionog suda u Beogradu. Početak suđenja može se očekivati uskoro.

Tanjug je imao uvid u optužnicu i piše kako je “Oluja” podrazumijevala napade na “južni i sjeverni dio Republike Srpske Krajine, s ciljem da se u kratkom roku Vojska RSK porazi i preuzme kontrola”. Na sastanku na Brionima, stoji u optužnici, hrvatski predsjednik Franjo Tuđman rekao je da za akciju postoji podrška Njemačke, NATO-a i SAD-a i to podrška da se “nanesu takvi udarci da Srbi nestanu”.

Cilj akcije je, prema optužnici, bio da se srpsko civilno stanovništvo prisili da trajno napusti teritoriju na kojem je živjelo u Hrvatskoj, s tim da im se ostave dva putna pravca za odlazak.

– Tuđman je rekao da Srbima treba tobože garantovati građanska prava i javno ih pozvati da se ne iseljavaju, ali istovremeno im, preko radija i televizije, odnosno putem letaka, saopćavati kojim se putnim pravcima stanovništvo kreće, odnosno napušta Hrvatsku. Optuženi su nakon toga proveli spomenutu brionsku odluku i naredili avionske napade na civilno stanovništvo, što je za posljedicu imalo smrtno stradavanje i ranjavanje više civila srpske nacionalnosti i panično bježanje civila prema Srbiji, stoji u optužnici.

U njoj piše i kako je sada pokojni general bojnik Josip Čuletić, u svojstvu čelnika Centra operativne komande izdao naređenje optuženom Mikcu, komandantu 92. Zrakoplovne baze Pula, i Zdenku Radulju, komandantu 91. Zrakoplovne baze „Pleso”, Zagreb, za vazdušne napade po ciljevima na zemlji, što uključuje i civilno stanovništvo koje je bježeći već napustilo svoje domove u Hrvatskoj.

Mikac je, piše dalje, naredio Jeleniću avionski napad na kolonu koja se kretala na potezu Bosanski Petrovac-Ključ. Radulj je, kako pišu, izdao naredbu optuženom Boroviću da se avionima napadne kolona na potezu Bosanski Novi-Prijedor.

– Potom je Jelenić, postupajući po naređenju, naredio NN pilotu da koristeći avion „Mig 21” izvrši napad po izbjegličkoj koloni koja se kretala putem Bosanski Petrovac-Ključ, što je ovaj učinio 7. avgusta 1995. godine u poslijepodnevnim satima. On je na području Općine Bosanski Petrovac, u BiH, najprije preletio kolonu (koja je do tada prevalila više od 60 kilometara od granice sa Hrvatskom), a potom okrenuo avion i u povratku, iako je vidio da se ne radi o legitimnom vojnom cilju, djelovao raketnim udarima raketama S-24 po izbjegličkoj koloni, zaprežnih, putničkih, teretnih vozila i traktora, kojom prilikom je ubijeno 10 civila. U tom napadu je više ljudi ranjeno, od kojih je do sada identificirano njih 15.

Borović je, postupajući po naređenju, naredio dvojici NN pilota da izvrše napad po koloni na ruti Bosanski Novi-Prijedor, što su i učinili 8. avgusta 1995. godine u poslijepodnevnim satima u mjestu Svodna. Tad su ubijena tri civila, stoji u optužnici u kojoj se navodi da je ukupno ubijeno 13 osoba, od kojih četvero djece, piše Novi list.

 

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
UŠASNA TRAGEDIJA: VOZAČ UMRO ZA VOLANOM, POVRIJEĐENO JOŠ PET OSOBA

Vozač (59) GSP preminuo je večeras tokom vožnje u Beogradu. Kako saznaju mediji, sve se odigralo na ulgu Trgovačke i Pročitaj više

Dejan priznao da je prešao u islam, ali sve Dalilino spalio: Ni mrtav se ne bih pomirilo s njom! Ovo su mu planovi s frizerkom!

Dejan Dragojević, koji je priznao da je promijenio vjeru u islam, na sve načine pokušava da svoju vezu sa frizerkom Pročitaj više

Počelo je snimanje filma o legendarnom Džeju Ramadanovskom: Evo ko tumači glavnu ulogu, a u pitanju je poznati denser!

Film o pokojnom pjevaču, Džeju Ramadanovskom, počeo je da se snima prije dvije nejdelje, a denser, koji će ga glumiti Pročitaj više

SVI SU TI SPAVALI SA ŽENOM, CEO STRUČNI ŠTAB! Murinjo mu surovu istinu SASUO U LICE, o onda je između njih SVE PUKLO!

Poznati fudbaler Mesut Ozil odlučio je nedavno da okači kopačke o klin, i ode u zasluženu penziju. Možda mu je ovo i Pročitaj više