KONAKOVIĆ OTPUSTIO KOČNICE: „Oni su potpuno uskladili stavove sa Dodikom, a sad Dodik prati njihov narativ…“

VIJESTI

-Sve drugo je dodatno umaranje poprilično umornih Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih, stalnim svađama i galamom, zaključio je Konaković.

Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova BiH, oglasio se na društvenim mrežama.

-Nakon što su danima iz SDFA umarali javnost izmišljotinama kako smo dogovorili detalje Izbornog zakona, danas se toj tvrdnji priključio i Milorad Dodik.

Svi zajedno znaju da reforme Ustava BiH u dijelu izbornog zakonodavstva nema bez ruku SNSD-a, SDFA i još nekih stranaka, za te izmjene potrebna je dvotrećinska većina.

Svi se slažemo da nam je potrebna izmjena Ustava u ovom dijelu, zbog implementacije presuda i svih nedostataka sistema.

Svi opet znamo da izmjena nema bez šireg koncenzusa.

Jasno smo rekli svoje stavove i prioritete, al’ nikad nismo dogovorili detalje sa bilo kim.

Treba nam zakon koji će Srbima iz Federacije BiH, Bošnjacima i Hrvatima iz Republike Srpske, a i svim građanima na prostoru cijele BiH omogućiti kandidovanje za Predsjedništvo BiH, poručio je Konaković, te dodao:

-Treba nam ukidanje etničkog prefiksa i još neke važne stvari.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Prihvatamo i činjenicu da druge strane imaju svoje zahtjeve, spremni smo sa svima o tome razgovarati i pronaći najbolja rješenja

Interesantno je gledati kako su iz SDFA potpuno uskladili stavove sa Dodikom o OHR-u, Schmidtu, stranim sudijama, uticaju stranaca na pravosuđe i druge procese u BiH, a sad Dodik prati narativ SDFA o izmjenama Izbornog zakona.

Da li to rade sinhronizovano, ne znam, nemam dokaz.

Vrlo skladno izgledaju.

Još jednom pozivam Dodika, a i sve druge političke aktere, da radimo i da manje pričamo.

Imamo šansu da svojim radom poboljšamo život ljudima u BiH, da dignemo prosječne plate, olakšamo zapošljavanje, da ljude zadržimo u našoj zemlji.

Pozivam ga da usvajamo zakone, da gradimo sve moguće interkonekcije, energetske projekte, da privlačimo investicije u BiH, oba njena entiteta i Brčko distrikt BiH, poštujući ustavne nadležnosti i zakone Bosne i Hercegovine.

Sve drugo je dodatno umaranje poprilično umornih Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih, stalnim svađama i galamom, zaključio je Konaković.

Slobodna Bosna