Kategorije
VIJESTI

Korumpirani vođa, čija zemlja grca u krizi, pobjegao od gnjevnog naroda pa im poručio da je doputovao na Maldive

Predsjednik Šri Lanke Gotabaya Rajapaksa pobjegao je na Maldive vojnim avionom nekoliko sati prije nego što je trebao podnijeti najavljenu ostavku. Svemu su prethodili višednevni politički nemiri u ovoj otočnoj zemlji, najveći još od gušenja svojedobne pobune Tamilskih tigrova, prilikom čega su predsjedničku palaču u glavnom gradu Colombu zauzeli protuvladini demonstranti.

Nakon predsjednikova bijega iz ureda premijera Ranila Wickremesinghea saopćili su da je prvi ministar postao i vršitelj dužnosti prvog čovjeka zemlje, te je proglašeno vanredno stanje. Pobunjenici, međutim, pokušavaju jurišima zauzeti i vladine urede, te strasno pozivaju i premijera da odstupi, a policija im brani pristup suzavcem i vodenim topovima.

Vođe pobune, opozicioni aktivisti i njihovi advokati pozvali su na krivično gonjenje predsjednika i brojnih članova njegove porodice zbog korupcije i kršenja ljudskih prava, te zanemarivanja potreba naroda. Zanimljivo je da su zračne snage Šri Lanke službeno potvrdile kako su vojnim avionom predsjednika, njegovu suprugu i dva zaštitara prevezli u Male na Maldivima. Čak su objavili i da su bjegunci tamo sretno doputovali, što je dodatno potpirilo narodni gnjev.

Sve dok je predsjednik, Rajapaksa po važećim zakonima zemlje uživa imunitet od hapšenja. Vjeruje se da neće službeno podnijeti ostavku na predsjedničku dužnost prije nego stigne u Ujedinjene Arapske Emirate, koji su tradicionalno utočište za osramoćene i bogate vođe.

Rajapaksin bijeg na Maldive uslijedio je nakon dramatična 24 sata tokom kojih je bezuspješno na razne načine pokušavao napustiti zemlju. Bio mu je najprije blokiran ukrcaj na komercijalni let za Dubai u ponedjeljak navečer: osoblje aerodroma odbilo mu je dati izlazni pečat u pasoš u VIP dijelu aerodroma. Stremio se otići i u Indiju, ali je ova zemlja također odbila dati dozvolu da njegov avion sleti na njeno tlo.

Predsjednikov mlađi brat Basil Rajapaksa, kojeg je bio instalirao na dužnost ministra finansija, također je spriječen da se ukrca na let za Dubai na putu iz SAD, čiji je dvojni državljanin. Navodno je i on naposljetku ipak uspio pobjeći u nepoznatom pravcu.

Gotabaya Rajapaksa, koji je izabran na izborima 2019., mjesecima se opire pozivima na ostavku, dok Šri Lanka tone sve dublje u finansijsku i ekonomsku krizu. Zajedno s još pet članova svoje porodice koje je rasporedio na visoke državne dužnosti snosi golemu krivnju za raširenu korupciju i loše ekonomsko upravljanje zemljom, zbog čega je Šri Lanka nedavno naglo ostala bez ikakvih stranih valuta za uvoz hrane, goriva i lijekova, a inflacija je dosegla rekordne razine. Prema podacima UN-a, otok s 22 miliona stanovnika, poput bivše Jugoslavije, nakon tragedije tsunamija iz 2004. godine, sad se suočava i s golemom humanitarnom katastrofom.

Optimisti očekuju da će se situacija na Šri Lanci u narednim danima stabilizirati formiranjem vlade demokratskog jedinstva svih stranaka. Aktualni premijer, Rapajaksina marioneta, navodno je pristao samo pod tim uvjetima odstupiti s dužnosti. Očekuje se i da predsjednik u bijegu konačno podnese ostavku kako bi se do 20. srpnja mogla pokrenuti parlamentarna procedura za izbor novog čelništva, no da je odricanje od vlasti teško prognozirati čak i kad pobjegneš u strahu od vlastita naroda znamo već iz brojnih primjera, pa i onoga kraljevske izbjegličke vlade u Londonu.