KOŠARAC KAŽE DA JE ČLANSTVO U “OTVORENOM BALKANU” OD KLJUČNE VAŽNOSTI ZA BiH: A Dodik će upravo preko ove inicijative blokirati “Berlinski proces”

VIJESTI

Istakao je da su ministri iz Federacije BiH na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH glasali protiv Informacije o analizi interesa i koristi za BiH u slučaju pristupanja toj regionalnoj inicijativi.

“Političko Sarajevo, svojim odlukama i uticajima kroz načine odlučivanja na nivou institucija BiH, samo sebe dovodi u poziciju izolacije. Ministri iz Federacije BiH, isključivo zbog političkih predrasuda, ne podržavaju napore institucija Republike Srpske i njenih predstavnka na nivou BiH da pristupimo inicijativi ‘Otvoreni Balkan'”, rekao je Košarac.

Po njegovim riječima, od ključne važnosti za građane Republike Srpske i Federacije BiH je da BiH bude dijelom regionalne inicijative, čiji je cilj brže i jednostavnije povezivanje ljudi, brži protok roba, usluga i kapitala, međusobno priznavanje diploma, licenci, certifikata, te drugih elemenata značajnih za razvoj vanjskotrgovinskog prometa.

“Posljedice toga što nismo dio ‘Otvorenog Balkana’ osjete poslovne zajednice Republike Srpske i Federacije BiH. One će biti u neravnopravnom položaju kada je u pitanju protok roba, priznavanje licenci i slično”, dodao je Košarac.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Podsjetio je da su zemlje članice spomenute inicijative potpisale važne sporazume, poput sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada, sporazuma o povezivanju šema elektronske identifikacije građana, sporazuma o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti sigurnosti hrane i hrane za životinje, te sporazum o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlaštenih privrednih subjekata za sigurnost, kao i sporazum o saradnji akreditacionih tijela. Istakao je i važnost potpisanih memoranduma o razumijevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na zapadnom Balkanu.

Posebno je izdvojio značaj Sporazuma o mehanizmima prehrambene sigurnosti na zapadnom Balkanu, koji omogućava sprečavanje nedostatka osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na tržištima zemalja članica ”Otvorenog Balkana”.

“BiH se nedavno suočila sa problemom nedostatka merkantilne pšenice i kukuruza na domaćem tržištu. Srbija je snabdjela prvenstveno zemlje članice ‘Otvorenog Balkana’, a onda i zemlje koje su na listi čekanja za članstvo. To je stvorilo određene probleme našim privrednicima, ali ne zbog odluke Srbije, nego isključivo zbog stava federalnih političkih struktura koje ne podržavaju ovu inicijativu”, naglasio je Košarac.

Poručio je da članstvo u “Otvorenom Balkanu” ne minimalizuje dosadašnje aktivnosti kada su u pitanju Berlinski proces ili članstvo u EU, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

A sada se vratite na drugi dio našeg naslova pa pročitajte tekst na portalu Slobodna Bosna.

(S. B.)