KRATKO, JASNO I PRECIZNO: Mujanović ponudio Schmidtu PET PRINCIPA na kojima se trebaju voditi pregovori o izbornim reformama!

Politički analitičar Jasmin Mujanović za američki Just Security pisao je o reformi izbornog zakona u BiH kao i ulozi visokog predstavnika Christiana Schmidta u tim pregovorima. Tom prilikom je za Schmidta i OHR predložio pet principa kojih bi se trebali držati prilikom ustavne reforme u BiH.

Prvi princip kojeg je Mujanović predložio jeste da svaka buduća ustavna ili izborna reforma mora odražavati cjelokupnost preostalih odluka Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava. Ističe, da SAD i EU ne mogu kao salamu rezati univerzalna građanska i demokratska prava na koja imaju pravo svi građani BiH.

Drugi princip je da se svi budući pregovori reformi moraju se odvijati isključivo unutar parlamentarnih institucija BiH. Mujanović smatra da su razgovori iza zatvorenih vrata desetkovali povjerenje građana BiH u transparentnost i legitimnost procesa.

 

 

Treći princip kojeg se treba držati je uključivanje svih parlamentarnih aktera, ističe da Međunarodna zajednica ne smije pregovore ograničiti na trojicu nacionalističkih vođa primarno sektaških blokova. Mujanović tvrdi da prema njegovoj računici četvrtina do trećine birača u BiH izabrala multietničke, građanske i lijevo-liberalne stranke.

Četvrto, stvarni sadržaj razgovora i naknadnih sporazuma mora odražavati pravno-politička načela euroatlantske zajednice u čijem članstvu BiH teži. Cilj ne može biti dogovor radi dogovora. To mora biti sporazum koji će stvoriti kredibilne, funkcionalne i demokratske institucije u BiH, napisao je Mujanović.

Konačno, kao peti princip ističe da Međunarodna zajednica mora mora pomoći u razbijanju monopola oligarhijskih, sektaških političkih stranaka koje su zarobile cijeli bosanski državni aparat. Smatra da ukoliko većina zastupnika u Parlamentu koji predstavljaju većinu stanovništva zemlje mogu složiti sa nizom promjena u izbornom procesu, onda SAD, EU i OHR trebaju raditi sa akterima kako bi se takve promjene predložile na nacionalnom referendumu.

Na kraju, zaključuje da je vrijeme da međunarodni dužnosnici rade sa sa stvarnim bosanskim reformatorima na ostvarivanju institucionalnih mehanizama za ostvarivanje težnji pridruživanja EU i NATO-u.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
CHRISTIAN SCHMIDT PONOVO U AKCIJI: Promijenit će Ustav FBiH da još više ojača HDZ – ko dobije podršku 2/3 Hrvata u Mostaru bit će vladar Federacije!

Kako bi obezvrijedio Lendin potpis, u OHR-u su proteklih mjeseci tražili rješenje koje bi, istovremeno, ojačalo HDZ BiH, odnosno (pot)predsjednika Pročitaj više

Monstrum pušten na slobodu!

Bojan Prodan iz Višegrada, osumnjičen za napad na Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada pušten je na Pročitaj više

EKSPRESNA REAKCIJA ŽELJKA KOMŠIĆA: “Gospodine Schmidt, ukinite izbore i sa američkim ambasadorom birajte vlast i sastav parlamenta u Federaciji BiH!”

"Umjesto navedenog navodnog rješenja koje bi Schmidt trebao nametnuti, predlažem mu da razmisli o jednostavnijem, efikasnijem i neskriveno jasnijem šovinisticko-fašističkom Pročitaj više

RADOVAN VIŠKOVIĆ KOMENTIRAO DOLAZAK ZORANA MILANOVIĆA U BiH: “Odlikovanje brigade HVO-a od strane hrvatskog predsjednika…”

"Derventa je, i prije i poslije posjete predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, bila i ostala grad heroj i simbol stradanja i Pročitaj više