Kategorije
VIJESTI

Krišto: Schmidt podlegao pritisku, upitno postojanje BiH

Odluka visokog predstavnika je još jedna od odluka koje destabiliziraju političke prilike unose jednu vrstu pravne nesigurnosti u BiH i, zapravo, dovode u pitanje postojanje BiH kao suverene države.

 

Rekla je ovo kandidatkinja HNS-a za Predsjedništvo BiH Borjana Krišto.

– Kad je riječ o odluci visokog predstavnika za koju kažu da se tiče tehničkih izmjena Izbornog zakona, koje se odnose na integritet izbornog procesa, ja bih rekla da je ovdje na sceni sve drugo a ne integritet izbornog procesa obzirom da se kroz ove izmjene daju ovlasti jednom tijelu za provedbu izbora, Središnjem izbornom povjerenstvu, koje je izabrano protivno zakonskoj proceduri, odnosno na netransparentan način, kazala je Krišto gostujući u Dnevniku RTV Herceg Bosne.

Krišto je kazala kako je Izborni zakon najvažniji pravni akt nakon Ustava BiH na kojem bi trebao počivati i razvijati se demokratski sustav u skladu s ustavnim uređenjem BiH, prema kojem BiH čine tri konstitutivna naroda- Bošnjaci, Hrvati, Srbi i svi drugi građani.

Rekla je da su visoki predstavnici već nekoliko puta intervenirali kako na Ustav FBiH tako i na Izborni zakon BiH izravno na štetu hrvatskog naroda u BiH.

– I ako je išta bilo za očekivati kroz ovu današnju odluku bilo je donošenje odluke u cilju ispravljanja dugogodišnje nepravde prema hrvatskom narodu i kako bi proveli odluku Ustavnog suda BiH kako bi svaki narod birao svoje političke predstavnike u institucije gdje se štite kolektivna prava. kazala je Krišto.

Ona smatra kako je Schmidt odluku donio pod pritiskom “bošnjačkih političkih predstavnika i u zajedničkoj režiji organiziranih prosvjeda grupe građana na kojem su upućene riječi mržnje, uvrede prema hrvatskom narodu i njegovim političkim predstavnicima, čak se pozivalo i na nasilje”.

– Nadam se da su iz međunarodne zajednice nakon ovih događanja i retorike bošnjačkih političara shvatili koja je njihova krajnja namjera i kako vide budućnost BiH. Ali još jednom, nažalost, ovakvom odlukom visoki predstavnik se i sam stavio u funkciju, podlegao je pritisku i dodatno je urušio i odnose i povjerenje i destabilizirao političke prilike u BiH, izjavila je Krišto.

(Vijesti.ba)

Napišite Komentar..