KURTI O MOGUĆEM RATU: SADA SMO MNOGO SPREMNIJI SUPROSTAVITI SE SRBIJI NEGO 1998. GODINE

Premijer Republike Kosovo Albin Kurti izjavio je da je Kosovo spremno da se suprotstavi mogućem napadu Srbije, jer bi pogoršanje sukoba sa manjinskim Srbima moglo da dovede do novog oružanog sukoba, ističući da je Kosovo za to spremnije danas nego 1998. godine, prenosi Reuters.

“Ne treba isključiti da se ova agresivna politika Beograda može pretvoriti i u napad na Kosovo na ovaj ili onaj način. Mi smo budni, ali se ne plašimo”, rekao je Kurti.

On je naveo da ne kaže da će taj napad na Kosovo biti ove ili sljedeće nedjelje, ali da bi bilo potpuno neodgovorno isključiti mogućnost porasta tenzija i novih sukoba.

Kurti je odbacio optužbe opozicije u Prištini da plaši investitore otvorenim govorenjem o mogućem novom sukobu sa Beogradom.

Kosovski premijer je optužio Rusiju za ulogu u podsticanju novih etničkih tenzija na Kosovu.

“Despotski predsjednik Putin je čovjek rata i on bi imao interes da širi rat jer želi da normalizuje rat”, rekao je Kurti, aludirajući na rusku invaziju na susjednu Ukrajinu u februaru.

“Imamo svoje institucije i organe bezbjednosti i odbrane, Kosovo je sada država, ovo nije 1998. godina. Ovo je 2022. tako da smo mnogo spremniji da branimo naš suverenitet, teritorijalni integritet, da branimo svoju demokratiju, vladavinu prava, ustavnost i da branimo naš napredak”, rekao je Kurti u intervjuu Reutersu.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
NENAD STEVANDIĆ PROVOCIRA: “RS je dokaz da je referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine bio nelegalan”

"Referendum i glasanje je provedeno nezakonito, jer jedan čitav narod nije u tome učestvovao", kaže Stevandić Tokom rasprave na drugoj Pročitaj više

(VIDEO) BRANKA IZ ZVORNIKA SPASILA ŽIVOT NIHADI IZ KALESIJE NAKON ŠTO JE DONIRALA ORGAN POGINULOG SINA

U Podcastu Jedan sat N1 televizije ispričana je nevjerovatna životna priča Branke Vasiljević Todorović iz Zvornika i Nihada Hamzić iz Pročitaj više

EFENDIĆ REAGOVAO NA PORUKU LIDERA SDA: “Ne znam na čemu Izetbegović temelji izjavu kako očekuje da će…”

Naš stav je da imenovanje vlade treba biti riješeno identično kao i na državnom nivou gdje vladu imenuje Predstavnički dom Pročitaj više

“TO JE JADNO…”: Ivana Marić u nevjerici nakon istupa Bakira Izetbegovića…

U obraćanju nakon sjednice Glavnog odbora SDA, predsjednik stranke Bakir Izetbegović ponovo je uzburkao javnost. Ne stišavaju se reakcije na Pročitaj više