LAGUMDŽIJA NA SKUPŠTINI SVJETSKE LIDERSKE ALIJANSE: Agresija na Gazu i Ukrajinu otvara prostor za sukobe na Zapadnom Balkanu

VIJESTI

O stanju u Bosni i Hercegovini i Zapadnom Balkanu, otvorenim pozivima secesionista na rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma Lagumdžija je posebno razgovarao sa Mauro Vieirom, ministrom vanjskih poslova Brazila

Godišnja skupština Madridskog kluba, Svjetske liderske alijanse, koja se održava u Braziliji, je okupila državne, poslovne, akademske  i lidere civilnog društva u okviru priprema  za Samit o društvenom razvoju Ujedinjenih Nacija 2025. godine.

Zlatko Lagumdžija, član Madridskog kluba, alijanse koja okuplja demokratski izabranih 120 bivših šefova država i vlada je bio uvodničar na panelu posvećenom izgradnji društava zajedničkih vrijednosti kao okviru održivog razvoja u pravednom i inkluzivnom društvu.

Poštivanje međunarodnog prava je osnova na kojoj počiva savremena civilizacija. To se danas vidi na 53 aktivna ratna sukoba širom svijeta, a posebno u agresiji na Gazu i Ukrajinu, gdje se na najeklatantniji način urušava međunarodno pravo i nekažnjeno odvija ratni zločin prema civilima.

 

Lagumdžija je naglasio da se bez zaustavljanja ratnih žarišta u Ukrajini i Gazi kreira prostor za nastavak organizovanog rušenja međunarodnog prava i otvaranje novih sukoba na Zapadnom Balkanu sa nesagledivim posljedicama po mir i sigurnost u širim evropskim prostorima.

O stanju u Bosni i Hercegovini i Zapadnom Balkanu, otvorenim pozivima secesionista na rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma Lagumdžija je posebno razgovarao sa Mauro Vieirom, ministrom vanjskih poslova Brazila. On ga je upoznao sa aktivnostima Bosne i Hercegovine koje se vode na političkom i institucionalnom planu snaženja bosanskohercegovačke državnosti kao faktora očuvanja mira i sigurnosti kako u zemlji tako i na međunarodnom planu.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

 

 

Ministar Vieira je iskazao punu podršku jačanju Bosne i Hercegovine kao faktora stabilnosti šireg regiona sa posebnim osvrtom na aktivnosti Brazila kao članice Savjeta sigurnosti UN i multilateralnih grupacija vodećih zemalja svijeta. O narednim koracima na pripremi Samita budućnosti na Generalnoj skupštini UN-a u septembru 2024. godine, gdje će se usvojiti dokumenti kojima bi se definirale ključne aktivnosti na realizaciji Održivih razvojnih ciljeva i Agende 2030, između ostalih, dr Lagumdžija je imao iscrpne razgovore sa Guy Ryderom zamjenikom generalnog sekretara UN-a i Geroge Papanderuom bivšim premijerom Grčke i predsjednikom Socijalističke Internacionale. Pored Samita budućnosti tema ovih razgovora je bilo i stanje na Zapadnom Balkanu kao i koracima koje međunarodna zajednica mora preduzeti na ubrzanju eurotlatskog puta Bosne i Hercegovine kako bi se spriječio “izvoz” aktuelnih svjetskih kriznih žarišta na ove prostore.

pixel