Lagumdžija: “Vojin Mijatović je Dodikov kandidat; Komšić je nesretan što mu je Krišto…”

U emisiji Pressing na N1 govorio je bivši ministar vanjskih poslova BiH i neformalni lider koalicije SDBiH – Zeleni pokret, Zlatko Lagumdžija. “Znam da će biti reakcija na ovo što kažem, Vojin Mijatović je kandidat Milorada Dodika na izborima”, rekao je Lagumdžija u komentaru kandidature Mijatovića za člana Predsjedništva BiH.

Lagumdžija je rekao kako odgovorno tvrdi da je kandidatura Vojina Mijatovića (SDP) u službi Milorada Dodika.

“Mijatović nije SDP kandidat, on je Dodikov kandidat i to odgovorno tvrdim. Kada je najavljena ta kampanja, najavljivali su da će registrovati pola miliona birača iz dijaspore, a imate ih četiri hiljade manje nego prošle izbore. Par desetina glasova se otići na tu stranu i nećete dobiti ništa”, kaže Lagumdžija.

Dodao je da je to puko rasipanje glasova koji će samo pomoći Dodiku da njihov kandidat dođe do Predsjedništva.

Komentirajući izjavu Milorada Dodika da čeka pogodan momenat na međunarodnoj sceni kako bi proglasio nezavisnost RS, Lagumdžija je naglasio kako je potrebno da budemo svi svjesni da nije svjedno da li će biti Cvijanović ili Šarović ili Izetbegović ili Bećirović i sl.

“Nije svejedno ko će doći os Srba u Predsjedništvo, Cvijanović ili Šarović. Dodik provocira taj trenutak. Cvijanović je u stanju da odigra tu priču. Šarović nije čovjek sukoba i da nisu svi Srbi isti, kako matrica kaže populistička.”, rekao je.

Referirao se i na kandidaturu Željka Komšića (DF) podsjetivši da je Komšić rekao da će se kandidovati za Predsjedništvo samo ako mu oponent bude Dragan Čović (HDZ). Borjana Krišto je kandidatkinja HDZ-a, a Komšić je i dalje kandidat.

“Komšić je nesretan što mu je Krišto protukandidat jer je tehnički slabija. Sad Komšić pokušava da zaustavi visokog predstavnika Christiana Schmidta i udara na njega. Sad je on problem. Paradoksalna situacija je da Dodik i Komšić udaraju na Schmidta. Treba im protivnik da bi dobili izbore”, mišljenja je Lagnumdžija.

Naveo je i to kako je Komšić da je u službi SDA, te da je napustio SDP na poziv SDA.

“Komšić je na poziv SDA izašao iz SDP-a. Radio je sve vrijeme za SDA i to se vidi i danas!” pic.twitter.com/AsiLzhmQFM

Mnogo reakcija je izazvao nedavno fra Ivo Marković koji je rekao da je bošnjački nacionalizam opasan i da vodi zemlju u nestanak. Isto tako, kritikovao je Željka Komšića kao kandidata iz reda hrvatskog naroda.

“Fra Ivo Marković je rekao da je on glasao dva puta za Komšića dok nije shvatio u šta se to pretvorilo. Ja sam s njim istomišljenik. I ja sam dva puta glasao jer sam vjerovao u to. Mi smo 2006. izašli sa Komšićem kao kandidatom i sve smo dali podršku da pobijedi. Uvjereni da razumije BiH na drugačiji način. 2006. kao i 2010. SDP je bio druga stranka po broju Hrvata. Danas se SDP takmiči sa SDA kako da bude patriotska bošnjačka stranka. Ne postoji suštinski multietnička stranka, jednio Naša stranka. Uvjeren sam da Naša stranka i NiP jedini neće u koaliciju sa SDA”, kaže Lagumdžija.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
POTRESNA ISPOVIJEST OCA NASTRADALOG EDINA ZEJĆIROVIĆA: “UBICE SU SE HVALILE TIME ŠTA SU EDINU SVE URADILI”

Sudski postupak koji se vodio protiv ubica Edina Zejćirovića u potpunosti je okončan. Prema pravosnažnoj presudi, dvojici ubica smanjena je Pročitaj više

CHRISTIAN SCHMIDT PONOVO U AKCIJI: Promijenit će Ustav FBiH da još više ojača HDZ – ko dobije podršku 2/3 Hrvata u Mostaru bit će vladar Federacije!

Kako bi obezvrijedio Lendin potpis, u OHR-u su proteklih mjeseci tražili rješenje koje bi, istovremeno, ojačalo HDZ BiH, odnosno (pot)predsjednika Pročitaj više

Monstrum pušten na slobodu!

Bojan Prodan iz Višegrada, osumnjičen za napad na Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada pušten je na Pročitaj više

EKSPRESNA REAKCIJA ŽELJKA KOMŠIĆA: “Gospodine Schmidt, ukinite izbore i sa američkim ambasadorom birajte vlast i sastav parlamenta u Federaciji BiH!”

"Umjesto navedenog navodnog rješenja koje bi Schmidt trebao nametnuti, predlažem mu da razmisli o jednostavnijem, efikasnijem i neskriveno jasnijem šovinisticko-fašističkom Pročitaj više